Stiri
Si tu gatesti cartofii in acest mod? Niciodata sa nu mai faci asta!
Nutritionistii nu sunt foarte incantati de introducerea cartofilor in dieta de zi cu zi. Cartofii sunt foarte gustosi, insa preparati in mod traditional, sub forma de piure cu unt/ lapte ori prajiti ingrasa mult.
Cartoful este cea mai la indemana leguma atunci cand gospodinele sunt in pana de idei. Barbatii care tin la fizicul lor fug de acest aliment, iar femeile care isi cantaresc fiecare calorie ii arunca la gunoi. Nu este o idee buna deoarece cartofii, in anumite combinatii, te pot ajuta sa iti mentii silueta.
Cartofii contin o serie de elemente necesare organismului nostru precum acidul folic, glucoza, amidonul, vitaminele B1, B6, C si K plus alte minerale esentiale functionarii inimii. Cartoful este si un dezinfectant notoriu.
Cea mai sigura varianta (care nu ingrasa) este cartoful fiert. Fierbe doi sau trei cartofi la micul dejun si condimenteaza-i cu cateva ierburi aromatice, fulgi de chili si varza cruda. Aceasta este combinatia perfecta daca vrei sa slabesti consumand cartofi.
O alta varianta sanatoasa si dietetica presupune condimentarea cartofilor gatiti la cuptor cu rozmarin sau cimbru. Nu ii manca niciodata fierbinti!
Daca vrei sa mananci cartofi in mod sanatos, nu ii combina niciodata cu frigarui, ceafa de porc sau gratare de tot felul. Nu e bine nici sa ii mananci cu paine.
Cele mai ideale combinatii implica condimente care sa schimbe gustul sec al cartofului, legume si salate felurite, atentie, fara sosuri!
Pentru ce sunt buni cartofii?
1. Iti intaresc oasele. Magneziul, calciul si zincul din aceasta leguma contribuie la mentinerea structurii osoase. Fierul si zincul, de pilda, ajuta la producerea colagenului.
2. Imbunatatesc tensiunea arteriala. Pentru ca au o cantitate redusa de sodiu, cartofii sunt numai buni pentru bolile de inima. Cum asa? Totul se datoreaza continutului ridicat de vitamina C, B6, potasiu si o serie de fibre.
3. Previn cancerul. Cartofii contin acid folic. Acest acid repara ADN-ul si ajuta la sinteza acestuia. Cartofii previn mutatiile genetice care duc la nasterea celulelor canceroase.
Piureul de cartofi este un fel de mancare gustos, preparat de foarte multe gospodine. Cu toate acestea, din cauza unei greseli frecvente, poate sa iasa cleios sau fara gust.
Sara Foster, proprietara unui restaurant foarte cunoscut din Marea Britanie, face piure de cartofi de ani de zile. Ea a publicat recent o carte de bucate in care explica ce sa faci pentru a obtine un piure gustos si consistent.
Iata care sunt cele mai comune greseli in prepararea unui piure de cartofi!
Taierea cartofilor in bucatele prea mici
Sara Foster spune ca pastreaza cartofii mici intregi si ca ii taie pe cei mari in bucati nu foarte mici. Ea spune ca daca bucatile sunt prea mici, vor absorbi prea multa apa si vor incepe sa isi piarda culoarea. Pe masura ce tai cartofii, pune-i intr-o oala cu apa rece, asfel incat sa nu se decoloreze. Cand ai terminat de taiat toti cartofii, pune oala pe aragaz si las-o la fiert.
Lasarea cartofilor in apa dupa ce acestia au fiert
Cea mai mare greseala pe care poti sa o faci in prepararea piureului este, in opinia Sarei, sa lasi cartofii in apa dupa ce au fiert. Vor absorbi prea multa apa, exact ca in cazul in care ii tai in bucati prea mici.
Utilizarea instrumentelor gresite cand pasezi cartofii
Sara Foster recomanda sa folosesti un pasator de cartofi sau un mixer de mana pentru a zdrobi cartofii, iar in acest mod vei evita sa se formeze cocoloase. In niciun caz nu ar trebui sa folosesti un procesor de alimente, pentru ca ii va taia in asa fel incat vor elibera prea mult amidon, iar piureul va iesi cleios.
De asemenea, ea spune ca ar trebui sa folosesti mai multe feluri de cartofi pentru a obtine un piure pufos, gustos, care sa arate impecabil. In ceea ce priveste cartofii noi, ea spune ca ii lasa necuratati, pentru un strop de culoare.
foto:pixabay.com