Connect with us

Revistateo.ro

Simptomele hepatitei A

Sanatate

Simptomele hepatitei A

Cazurile de hepatita virala A sunt tot mai frecvente in tara noastra. Multi parinti nu recunosc simptomele, iar ele pot fi destul de inselatoare. Iata cum recunosti hepatita A. 70.000 de copii au fost deja examinati, dupa ce sute de copii din judetul Constanta au fost depistati cu hepatita A in stadiu avansat.

Hepatita A, hepatita infectioasa dupa denumirea anterioara, este o boala a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume. Multe dintre cazurile semnalate de medici au simptome tardive, iar durata dintre infectare si simptome poate fi intre doua si sase saptamani.

Hepatita A este cunoscuta si sub denumirea de boala a mainilor murdare. Virusul este de tip ARN, monocatenar, picornavirus. Acesta se transmite prin calea fecal-orala, prin mancare sau apa infectate sau direct de la un purtator. In fiecare an, 10 milioane de oameni se infecteaza cu virusul hepatitei A.

Simptomele hepatitei A

Boala mainilor murdare se manifesta foarte pervers, daca putem sa spunem asa. Primele simptome sunt: greata, stare de slabiciune, slabire excesiva (anorexie), varsaturi, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate, diaree si dureri abdominale. Dupa doua saptamani de la debutul bolii, poate aparea si icterul, sustin specialistii. Pentru aceasta boala nu exista tratament specific, insa, sunt recomandate odihna si consumul mare de lichide si evitarea alcoolului, acolo unde nu este vorba de copii.

Principalul mod de prevenire a imbolnavirii este ca apa contaminata sa nu fie inghitita. Medicii recomanda, totodata, vaccinarea impotriva virusului hepatic.

Apa trebuie bauta din surse sigure, iar mainile trebuie spalate mereu cu apa si sapun. Cele mai multe cazuri vin de la proasta igienizare a copiilor, insa virusul poate fi gasit si in alimente precum fructele si legumele spalate cu apa infestata.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top