Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Sindromul ochiului fantomă

Ce este sindromul ochiului fantomă? Termenul ar putea speria pe mulți, însă este vorba despre ceva cât se poate de normal care li se întâmplă doar anumitor persoane.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Liverpool anchetează ochiul fantomă, adică posibilitatea senzorială ca un om să-și simtă ochiul după ce și l-a pierdut, așa cum se întâmplă cu persoanele care își pierd mâinile sau picioarele în urma unui accident.

Cercetătorii au analizat 239 de pacienți care au suferit de cancer ocular, pierzându-și vederea sau, și mai grav, ochiul întreg (fiind înlocuit ulterior de un ochi de sticlă). 50% dintre pacienți au răspuns în cadrul acestui studiu că sunt nemulțumiți de simptomele acestei afecțiuni, a sindromului ochiului fantomă.

CITEȘTE ȘI: AI OCHII ROȘII? UITE CE AFECȚIUNI POȚI AVEA
Și anume, majoritatea dintre cei care au participat la această cercetare susțin că pot percepe stimuli vizuali, deși nu mai văd deloc. Unul din medicii care au participat la această cercetare, Hope-Stone (chiar autoarea studiului) susține că nu toți pacienții se simt vulnerabili de faptul că încă își mai simt ochiul, deși l-au pierdut din cauza cancerului.

Doctorița susține că sindromul ochiului fantomă este mai prezent în cazul tinerilor adolescenți, iar durerea suferită de aceștia în urma pierderii unui ochi sau chiar senzația că încă mai pot vedea sunt simptome mai frecvente în rândul pacienților care suferă din cauza depresiei sau au tulburări de anxietate.

Hope-Stone susține că pacienții au senzația că mai pot vedea și chiar pot recunoaște locuri sau oameni datorită mecanismului foarte complex al creierului. Creierul poate oferi mesaje eronate pacientului care și-a pierdut un organ chiar și la câteva luni sau ani de la intervenția chirurgicală suferită.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top