Stiri
Snack din naut la cuptor. Sanatos si gustos!
Desi nu este atat de folosita in bucatariile romanilor, aceasta leguma are proprietati uluitoare, este foarte versatila si extrem de gustoasa. Numeroase studii au dovedit faptul ca nautul este un aliment extraordinar, ce are beneficii uimitoare pentru sanatate.
Nautul este versatil, deci poate fi folosit in multe feluri de mancare, salate sau gustari. Pasta de naut (sau humus) a devenit destul de populara si in tara noastra, dar nu trebuie sa ne limitam la un singur mod de a gati aceasta leguma, asa ca va propunem o reteta simpla de naut la cuptor:
Vei avea nevoie de:
Naut (conserva sau uscat. Daca ai naut uscat, lasa-l la inmuiat peste noapte, apoi fierbe-l 20 de minute)
Ulei de masline (daca doresti ca nautul sa fie mai crocant, adauga putin mai mult)
Sare
Condimente, dupa gust (poti adauga pudra de usturoi, chilli, turmeric sau curry, piper, busuioc, cimbru, boia sau orice alt condiment preferat)
Citeste si: RETETA SUB 30 DE LEI: Pui in crusta de nuci
Citeste si: Condimentul care te scapa de raceala
Cum se face:
Asigura-te ca nautul este uscat – il poti sterge cu un prosop de bucatarie curat. Pune-l intr-un castron, adauga uleiul, sarea si restul condimentelor si amesteca bine. Imprastie nautul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-l in cuptorul (neaparat preincalzit) timp de 30-40 de minute, pana ce devine auriu si suficient de crocant. Fii atenta in ultimele minute de coacere, pentru a te asigura ca nu se arde!
Poti consuma nautul copt ca o gustare intre mese sau adaugat in salate sau supe creme, astfel inlocuind crutoanele.
Ai incercat vreodata aceasta reteta?
Nautul este o sursa generoasa de nutrienti, dintre care ii putem mentiona pe cei care se gasesc in cele mai mari cantitati: 170 de grame de naut iti asigura 50% din necesarul zilnic de potasiu, 69% de fier, 57% de magneziu, 55% de vitamina B6 si 21% de calciu. Aceasta legume mai contine vitamin A, C si K, sodiu, acid folic, fosfor, zinc, cupru si magneziu.
Poate preveni bolile de inima, datorita cantitatilor de vitamina B6 si C, potasiu si fibre pe care le contine. De asemenea, fibrele din naut pot scadea nivelul de colesterol din sange, preveni si trata constipatia, asigurand un tranzit regulat si un sistem digestiv sanatos. Seleniul, un alt component al acestui aliment (care nu se gaseste in multe alte fructe si legume) joaca un rol important in buna functionare a enzimelor ficatului, ajuta la detoxifiere, previne inflamatia si poate opri dezvoltarea celulelor canceroase.