Sanatate
Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Ceea ce nu stiai despre fasolea boabe. Cat de des o vei consuma acum?
Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Ceea ce nu stiai despre fasolea boabe. Cat de des o vei consuma acum?
Boabele de fasole sunt leguminoasele disponibile pe tot parcursul anului si pot fi incluse usor si sanatos in dieta dumneavoastra. Principala calitate a boabelor de fasole este gustul unic si textura.
Iata de ce aveti nevoie de fasole in dieta dumneavoastra.
Aceste boabe sunt foarte hranitoare si ajuta la prevenirea si tratarea mai multor probleme de sanatate.
Valoarea nutritiva a fasolei:
Fasolea este de trei tiputi – rosu deschis, rosu inchis, alb sau fasole (cannellini) rinichi.
Deoarece valorile nutritive ale acestor boabe sunt diferite, beneficiile pentru sanatate sunt mai mult sau mai putin la fel.
Iata cateva dintre substantele nutritive pe care le puteti obtine dintr-o ceasca de fasole (aproximativ 260gr): Sarace in calorii (260kcal) si zahar (6g)
• Au o cantitate optima de carbohidrati (aproximativ 46g)
• Pentru cei de 19 ani sau mai in varsta, barbatii au nevoie de aproximativ 8 g fier, in timp ce femeile au nevoie de aproximativ 18 g pe zi. Fasolea poate da aproximativ 2.16 g fier intr-o singura portie.
• Fasolea boabe contine 10 gr fibre, suma medie necesara fiind de 25g pentru femei si 38g pentru barbati pe zi.
• Contin o cantitate buna de proteine (16g) si acid folic (59µg)
• Contin zero colesterol, grasimi si acizi grasi.
Derivand din aceste elemente nutritive, iata cum puteti beneficia de pe urma fasolei boabe.
Beneficii asupra sanatatii a fasolei boabe:
1. Lupta impotriva cancerului:
Potrivit institutului American de Cercetare a cancerului, fasolea boabe este unul dintre impulsurile considerate de ajutor in lupta impotriva cancerului.
Fibrele dietetice din fasole controleaza cresterea in greutate; bacteriile intestinale se hranesc cu fibrele, eventual, protejand celulele colonului; si acidul folic ajuta la controlul cresterii celulare – toate acestea contribuie la reducerea riscului de cancer. Antioxidantii din boabele de fasole, de asemenea, contribuie la combaterea cancerului, in special in stadiile incipiente.
BONUS – Reteta de POST: Iahnie de FASOLE
Ne aflam in plin post de Craciun si chiar daca trebuie sa te abtii de la anumite alimente, asta nu inseamna ca nu poti diversifica meniul. Iti prezentam o reteta traditionala de fasole, care este foarte gustoasa, chiar daca nu are afumatura sau pic de carne in ea.
Dupa cum bine stii de la mama sau bunica ta, fasolea trebuie lasata la inmuiat cu o seara inainte de a te apuca de gatit. Pregateste jumatate de kilogram de fasole, separa boabele de impuritati si lasa-le sa se inmoaie in apa rece peste noapte.
Mai ai nevoie de:
-o ceapa
-3 catei de usturoi
-3 linguri de bulion
-2 linguri de ulei
-1 morcov
-foi de dafin
-1 lingura cimbru uscat
-1 lingura marar uscat
-sare si piper dupa gust
Fasolea se fierbe in 3 ape, deci asigura-te ca in timp ce fierbi boabele in prima apa, o pregatesti pe a doua, deoarece aceasta trebuie sa fie fierbinte. Lasa fasolea sa fiarba cate 15 minute in fiecare apa, iar in a treia si ultima, adauga 2-3 foi de dafin. Dupa jumatate de ora, adauga o lingura de sare in oala. Intre timp, toaca marunt ceapa, morcovul si usturoiul. Intr-o cratita adanca, pune uleiul la incins, apoi adauga legumele tocate. Stinge cu putina apa din oala in care fierbi fasolea. Adauga bulionul si lasa la fiert pana obtii un sos dens. Strecoara boabele de fasole apoi adauga-le in sos, alaturi de zarzavaturile uscate. Sareaza si pipereaza dupa gust. Lasa mancarea sa dea in 2-3 clocote, apoi e numai buna de servit.
Spor la gatit si pofta buna!