Connect with us

Revistateo.ro

pliculetul de ceai

Stiri

Stii cat se tine pliculetul de ceai in apa fierbinte? Sigur ai GRESIT si tu!

A prepara ceaiul chiar este o arta. Stiu ei japonezii, turcii, arabii si indienii de ce acorda atat de multa atentie acestei bauturi: daca gresesti ceva, ii anulezi toate efectele!

Fie ca este vorba despre pliculetul de ceai, fie despre ceaiul vrac, regulile sunt aceleasi: in functie de sortiment, tii cont de temperatura si timpul de preparare. Iata cum:

CEAI NEGRU

Pentru o cana de apa este suficienta cantitatea din pliculetul de ceai, adica 2 grame, respectiv o lingurita de ceai vrac. Se pune pliculetul de ceai in cana, iar peste el se toarna apa fierbinte.

ATENTIE: apa nu trebuie sa fie clocotita, dar trebuie sa fie adusa aproape de punctul de fierbere – 95 de grade celsius.

Daca ai frunze faramitate de ceai , lasa la infuzat doar 3 minute, apoi trebuie sa le scoti, caci ceaiul va deveni amar. Daca ai frunze intregi, lasa 5 minute la infuzat.

CITESTE SI: Scapa de STRES cu o SIMPLA CANA CU CEAI. Vezi din ce plante sa il prepari!

CITESTE SI: O cana cu ceai pentru SANATATEA STOMACULUI. Vezi ce plante te ajuta!

CEAI VERDE SI ALB

Pune intre 2 si 5 grame de ceai in cana, apoi toarna apa. ATENTIE: apa NU TREBUIE sa fie fiarta! Temperatura perfecta este de 70 de grade. Poti sa o fierbi, iar apoi sa o lasi aproximativ 4 minute sa se raceasca sau poti sa opresti focul atunci cand apar primele bule pe fundul vasului in care fierbe apa.

Ceaiul verde se lasa la infuzat maxim 3 minute, caci dupa mai mult timp devine amar. Ceaiul alb se lasa intre 7 si 10 minute!

CEAI DE PLANTE SAU FRUCTE

Ceaiul de tei, musetel, menta, fructe de padure, goji, macese si altele se pregatesc dupa aceeasi modalitate: pune 4-6 grame de planta la o cana de apa (aproximativ 2-3 lingurite sau pliculete cu ceai), iar apa la temperatura de 80 de grade (foloseste aceeasi tehnica de testare a temperaturii ca la ceaiul verde) se pune peste plante. Se lasa la infuzat 5 minute. Chiar daca nu are acelasi gust daca uiti pliculetul din cana, din fericire, acest ceai nu devine amar.

De ce 80 de grade Celsius? Specialistii spun ca o temperatura mai inalta distruge substantele cu efect terapeutic din plante.

De asemenea, medicii spun ca ceaiul nu trebuie baut fierbinte, caci poate irita gatul si aparatul digestiv. Un studiu demonstreaza ca cei care beau ceai la temperaturi mai inalte de 70 de grade au un risc de cancer esofagian mai crescut.

Ai grija! Nu toate ceaiurile sunt sanatoase. Daca nu sunt de buna calitate, risti sa cumperi plante uscate cu pesticide! In mod normal, frunzele trebuie spalate, insa daca producatorul te face sa iti pui semne de intrebare, e posibil ca acestea sa ajunga in cutii fara a fie indepartat pesticidul.

De asemenea, plantele parfumate din pliculetul de ceai pot contine endosulfan, care provoaca infertilitate si malformatii congenitale. Aceste ceaiuri mai au si „arome artificiale”, multe fiind obtinute cu ajutorul gudronului de carbune. Nu suna prea sanatos nu?

Asa ca mai bine iei un ceai de calitate, de la o firma in care ai incredere sau, daca ai gradina sau un balcon, poti avea chiar tu grija de plantele pentru ceai.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top