Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

STUDIU INCREDIBIL. Copiii cu dizabilități nu se pot integra din cauza părinților

Institutul pentru Politici Publice a prezentat astăzi un studiu alarmant despre soarta copiilor cu dizabilități din România. 6 din 10 părinți nu vor ca aceștia să studieze alături de copiii fără dizabilități, susținând înființarea unor școli speciale. Acest tip de mentalitate nu doar că blochează integrarea persoanelor cu handicap în societate dar duce la intoleranța copiilor care se hrănește apoi de la sine cu trecerea timpului.

În România există la ora actuală 70.647 de copii cu dizabilități și peste 40% dintre aceștia nu sunt incluși în vreo anumită formă de învățământ. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA), 13.844 sunt înscriși în școlile de masă, 24.947 în școli speciale și 1.292 sunt școlarizați la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: A GĂSIT O LAMĂ DE RAS ÎNTR-UN CORN PRIMIT LA ȘCOALĂ

61% dintre copiii cu dizabiliăți figurează în datele oficiale ca studiind în școlile speciale, iar 36% dintre ei sunt integrați în școlile de masă.

„Deşi Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi prevede în articolul 24 faptul că «statele părţi vor asigura un sistem educaţional incluziv la toate nivelurile», peste jumătate din copiii cu dizabilităţi din România (61 la sută) sunt înscrişi astăzi în învăţământul special (forma de organizare a sistemului educaţional care nu este în acord cu principiile de nediscriminare şi respectare a egalităţii de şanse prevăzute de Convenţie).

Cea mai mare reticenţă la integrarea copiilor cu dizabilităţi în învăţământul de masă o manifestă mai degrabă societatea (62 la sută dintre părinţii chestionaţi au declarat că, în opinia lor, copiii cu dizabilităţi ar trebui să fie şcolarizaţi în unităţi de învăţământ speciale)”, scrie în raportul Institutului pentru Politice Publice.

În timp ce părinții (62%) consideră că elevii cu dizabilități trebuie incluși în școli speciale, profesorii (80%) consideră că locul lor este în școlile normale, se mai arată în studiu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top