Dieta si Sport
Sucul de SOC – MINUNE pentru sanatate
Parfumul lunii mai: socul. Desi socul este cunoscut mai ales datorita celei mai celebre si parfumate bauturi din sezonul cald, socata, utilizarile plantei sunt numeroase datorita proprietatile curative ale florilor, fructelor si scoartei.
Florile pot fi consumate atat proaspete cat si uscate, in componenta bauturilor reci ( socata si siropul de soc) dar si a ceaiului. Florile de soc contin: nitrat de potasiu, caroten, vitamina C, zaharuri.
Fructele socului contin si ele vitamine (din complexul B-urilor dar si vitamina C), acid tanic si malic, aldehide glicolice, aminoacizi si zaharuri.
Reteta clasica de socata + Doua alte utilizari ale florilor de soc
Dintre cele mai importante proprietati ale socului este dubla sa actiune asupra controlului greutatii corporale. Pe de o parte actioneaza ca diuretic si laxativ asigurand o buna functionare a tranzitului intestinal dar are si proprietati inhibatorii asupra apetitul alimentar prin diminuarea senzatiei de foame sau pofta ( care este un rezultat al carentelor sau dezechilibrelor culinare).
Socul favorizeaza si activitatea glandelor sudoripare dovedindu-si eficienta atat la eliminarea toxinelor din organism cat si in ameliorarea simptomelor de gripa si viroza asociate cu febra si inflamatii.
Efectul diuretic este benefic asupra intregului organism deoarece impiedica retentia de apa in organism si astfel ajuta la buna functionare a rinichilor.
Reteta clasica de socata + Doua alte utilizari ale florilor de soc
Socata, desi este bautura preferata a sezonului, nu are acelasi efect in cadrul unei cure de detoxifiere ca si ceaiul neindulcit, datorita prezentei indulcitorilor din socata iar pentru ca este o bautura obtinuta prin fermentare poate crea disconfort gastric si de tranzit intestinal.
Este recomandat consumul cu moderatie al preparatelor din soc, fie ca sunt ceaiuri, tinctura sau pudra deoarece pot avea si efecte adverse: diaree, varsaturi, deshidratarea organismului, disconfort gastric.