Sanatate
Testele de sănătate pe care le poți face acasă. Cum afli că ai un început de demență sau osteoporoză
Unele persoane evită să facă anumite teste medicale din cauza unei frici de doctori. Alte persoane spun că sunt mult prea ocupate și nu au timp.
Însă, dacă te afli în aceste grupe de persoane care nu ajung niciodată la medic, poți încerca să faci câteva teste chiar acasă, pentru a vedea starea ta de sănătate. Aceste metode te ajută să înțelegi dacă trebuie să apelezi cât mai repede la un medic sau ești bine și nu trebuie să te îngrijorezi.
Unul dintre principalii indicatori ai sănătății este mărimea taliei. Cu ajutorul unui centimetru de croitorie, se măsoară talia la 2.5 cm deasupra buricului.
Dacă ai o stare de sănătate bună, atunci dimensiunea ar trebui să fie sub 87 de centimetri la femei și 101.6 la bărbați. Persoanele care au o dimensiune mai mare a taliei au de cinci ori mai multe șanse de a avea diabet de tip 2. Din acest motiv, Japonia a decis în 2008 să adopte o lege care le obligă pe persoanele cu abdomenul umflat să participe la sesiuni speciale de slăbit, potrivit brightside.me.
Iată cum poți testa creierul
Ai nevoie de o coală albă, de un creion și de ajutorul unui prieten. Desenează un ceas și întreabă-l pe prieten cât este ceasul, în ore și minute. Apoi desenează un alt ceas și pune-l pe acel prieten să deseneze ora și minutul. Acest lucru te ajută să vezi cum funcționează creierul tău. Dacă nu poți desena un ceas, acest lucru poate fi un semn timpuriu de demență.
Cum testezi coloana vertebrală
Pentru acest test, ai nevoie de două cântare. Cu un picior trebuie să te așezi pe un cântar, cu celălalt te așezi pe celălalt cântar. Înainte de test verifică să indice ambele aceeași greutate.
Distribuția greutății ar trebui să fie aproximativ la fel. Dacă cifrele diferă foarte mult, este un semn că osul șoldului, coala vertebrală și capul nu sunt central. Cel mai bine ar fi să vizitezi imediat un medic pentru mai multe investigații.
Cum testezi sistemul respirator.
Metoda se numește testul Shtange. Ai nevoie de un ceas cu un cronometru.
Stai în picioare și verifică pulsul timp de 30 de secunde. Așază-te și ia trei guri de aer, fără să expiri. Apoi ține-ți respirația cât de mult timp poți și cronometrează timpul. După ce expiri, verifică din nou pulsul timp de 30 de secunde. Dacă ți-ai putut ține respirația pentru mai puțin de 40 de secunde, nu este un semn bun. Ar trebui să poți să îți ții respirația între 40-49 de secunde. În cazul în care poți mai mult de 50 de secunde, ești ai un sistem respirator foarte bun.
Cum testezi oasele
Unghiile pot spune mult despre sănătatea oaselor tale.
În cazul în care unghiile devin îndoite și au spărturi sau pete albe apar, nu este doar o problemă cosmetică. O astfel de afecțiune poate indica faptul că organismul nu are suficientă vitamină B, fier sau că există riscul de osteoporoză.
Citește și: Greșelile pe care le faci seara și care te îngrașă. Mare atenție la ultima dintre ele
Cum testezi vederea
Uită-te la un cadru de fereastră timp de 30 de secunde și apoi închide ochii. Apoi deschide ochiul stâng, închide-l și deschide ochiul drept. Dacă imaginea pe care o vezi cu ochiul tău devine neclară și liniile nu mai sunt paralele una cu cealaltă, poate fi un semn al degenerării maculare sau o pierdere severă a vederii ireversibile.
Cât despre testarea auzului, dacă nu poți auzi nimic de la cinci metri distanță, este un semn că trebuie să vizitezi un ORL.
Unul dintre cele mai importante teste pe care le poți face și care indică faptul că trebuie să mergi imediat la medic sau nu este legat de sănătatea ficatului.
Dacă observi că ai un strat de grăsime deasupra ficatului, acesta este un semn că este vorba despre grăsime viscerală. Aceasta înconjoară ficatul și nu îi permite să funcționeze corect.