Deserturi
Top 3 retete de dulciuri turcesti. Cum se face BACLAVAUA
Cine nu a gustat pana acum din delicatesurile de la Istanbul nu stie ce a pierdut! Iata trei retete de dulciuri turcesti foarte cunoscute!
Top 3 retete de dulciuri turcesti:
1. BACLAVAUA
Ingrediente pentru aluatul de baclava cu nuca macinata:
– 2 oua intregi
– 250 ml lapte
– 250 ml ulei
– 1 pachet de praf de copt stins cu putin suc de lamaie
– un praf de sare
– 500 grame de faina alba
CITESTE SI: DESERTUL COPILARIEI – LAPTE DE PASARE
Ingredientele pentru sirop:
– 1 litru de apa
– 500 grame zahar
Ingredientele pentru umplutura:
– 250 grame nuca macinata
– 300 grame zahar
– un pachet de margarina
Preparare:
1. Framantati toate ingredientele pentru aluat. Puneti apoi compozitia in frigider vreme de 30 de minute si continuati apoi sa framantati aluatul.
2. Impartiti-l in 16 bucati egale.
3. Pe o parte a aluatului puneti nuca si zaharul si apoi rulati incet.
4. Asezati bucatelele in tava, fara sa o ungeti.
5. Se taie cu cutitul in tava rulourile pe care le obtineti si apoi turnati pachetul de margarina topit.
6. Coaceti aluatul la foc mare timp de 15 minute si, intre timp, uitati-va la tava si intoarceto-o de cate ori e nevoie.
7. Pofta buna!
2. RAHATUL TURCESC
Ingrediente:
– 500 ml apa
– 800 grame de lamaie
– 1 portocala
– 7 pliculete de gelatina
– 5 linguri rase cu amidon
– 2 linguri rase cu faina alba
– 10 linguri cu orice gem doriti (alegeti fructul preferat)
– 1 lingurita de vanilie si colorant alimentar
Prepararea:
1. Ungeti tava cu ulei si acoperiti-o cu o folie de aluminiu, dupa care ungeti si partea cu folia.
2. Puneti la foc mic pret de 5-7 minute zaharul, apa, vanilia, zeama si coaja de lamaie si portocala.
3. Dizolvati gelatina in apa calda si adaugati-o in sirop amestecand bine de tot.
4. Dizolvati faina cu amidonul in apa rece pana ce obtineti un sirop consistent destul de fluid.
5. Amestecati toate ingredientele si puneti pe foc compozitia. Asteptati ca vasul sa dea in clocot macar 2-3 minute. Adaugati intre timp gemul si mai lasati oala pe foc inca 2 minute.
6. Scoateti de pe aragaz amestecul si introduceti colorantul, in functie de cat de tare vreti sa fie de colorat rahatul.
7. Puneti rahatul la racit peste noapte iar a doua zi dati-l cu zahar pudra.
3. HALVAUA
Ingrediente:
– 2 linguri de ulei de floare soarelui
– 4 linguri de faina
Pentru sirop:
– 160 grame zahar
– un pahar si jumatate cu apa
– zahar vaniliat si scortisoara, dupa preferinta
Prepararea:
1. Pregatiti siropul de zahar ars.
2. Prajiti faina in ulei, amestecand incontinuu, astfel incat sa nu se arda.
3. Cand se rumeneste faina, opariti siropul si amestecati pana cand se ingroasa si fierbe.
4. Asezati halvaua calda pe farfurie si presarati-o cu zaharul vanilat si parful de scortisoara.
5. Pofta buna!
Sursa foto: seriouseats.com