Connect with us

Revistateo.ro

Topul stărilor afective. Care este cea mai persistentă emoție la oameni

Stiri

Topul stărilor afective. Care este cea mai persistentă emoție la oameni

Toți trecem prin stări afective diverse într-o viață de om, dar ce vorbim de o viață de om, acestea se pot schimba chiar pe parcursul unei zile: rușinea, jena, plictiseala, tristețea sau euforia. Cercetătorii belgieni Philippe Verduyn și Savskia Lavrijsen au realizat un studiu care demonstrează că tristețea este cea mai persistentă emoție pe care o are omul.

Studiul belgienilor, publicat în „Motivation and Emotion” explică de ce anumite emoții ne părăsesc mai rapid, iar altele ne țin companie și ne fac rău. 233 de elevi au fost rugați să își amintească cele mai recente trăiri emoționale, pentru concluzionarea asupra studiului. Studenții au descris 27 de emoții diferite, dar cea mai comună dintre acestea a fost starea de tristețe sau deprimare.

CITEȘTE ȘI: 4 FELURI PRIN CARE POȚI LUPTA CU FRICA

Emoțiile care se ștergeau rapid din memoria elevilor erau teama, dezgustul, plictiseala, rușinea și surprinderea. O concluzie interesantă care reiese din acest studiu, potrivit oamenilor de știință, este că deși avem senzația de multe ori că plictiseala este mai cruntă decât orice altceva, în realitate, episoadele de plictiseală nu durează atât de mult pe cât ne gândim noi la el când simțim o oarecare trecere lentă a timpului.

Cercetătorii au descoperit că emoțiile sunt cu atât mai puternice și mai durabile cu câtă importanță acordăm anumite evenimente care ne provoacă stările afective respective. Evenimentele cu răspândire mai largă, mai profunde, cărora le acordăm importanță primordială, amplifică stările emoționale considerate negative, dar din care putem învăța multe lucruri.

Revenind prin apel la memorie la evenimente dramatice din trecut (un examen căzut, un accident de mașină, o despărțire dificilă) emoția persistă și se hrănește din gândurile noastre, mai spun cercetătorii. Există, pe de altă parte, și sentimente care se pot confunda foarte ușor: sentimentul de vină se confundă cu cel de rușine, iar sentimentul de anxietate cu cel de frică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top