Connect with us

Revistateo.ro

Tot ce trebuie sa stii despre insolatie

Sanatate

Tot ce trebuie sa stii despre insolatie

Mai jos ai cateva informatii pretioase despre insolatie: cum o previi, care sunt simptomele si cum o tratezi. Insolatia apare din pricina expunerii prelungite la soare (in special a capului, deoarece se produc vasodilatatii accentuate la nivelul creierului atunci cand nu purtam niciun fel de protectie). Desi organismul prezinta o serie de mecanisme de aparare si adaptare la temperaturile ridicate, acestea nu mai fac fata in cazul aparitiei hipertermiei (cresterea marcata a temperaturii corporale centrale).

Persoanele cele mai predispuse la hipertermie si insolatie sunt copiii, varstnicii si persoanele supraponderale sau sensibile la razele soarelui. Principalele simptome care apar sunt:

CITESTE SI: CE I SE INTAMPLA CORPULUI UMAN CAND ATINGE 40 DE GRADE CELSIUS

CITESTE SI: REMEDII DIN POPOR PENTRU ARSURILE SOLARE

– transpiratiile abundente
– stare de slabiciune generala
oboseala
– sete puternica
– cefalee
– greata si varsaturi
– lesin

Prevenirea simptomelor cauzate de insolatie se face in primul rand prin acoperirea capului atunci cand te expui la soare. Hidratarea are si ea un rol extrem de important. Este de preferat sa bei apa plata nu foarte rece pe tot parcursul expunerii la soare. Evita bauturile alcoolice, pentru ca acestea favorizeaza instalarea insolatiei. De asemenea, expunerea la razele puternice ale soarelui in intervalul orar 11:17 trebuie evitata.

Tratamentul in caz de insolatie: Persoana afectata se aseaza de urgenta la umbra si se dezbraca astfel incat o suprafata cat mai mare a corpului sa fie expusa la aer. Se pozitioneaza culcat dorsal cu capul mai sus decat restul corpului si i se aplica comprese reci pe frunte, torace si extremitati. Daca este posibil i se administreaza lichide nu foarte reci, care trebuie baute cu inghitituri mici.

Tine cont de faptul ca insolatia este o urgenta medicala si pune in pericol viata persoanei afectate. Este esential sa apelezi mai intai serviciul de urgenta 112 doi si apoi sa acorzi cat mai rapid masurile de prim ajutor.

sursa foto: shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top