Sanatate
Toţi facem GREŞEALA asta şi ne ÎMBOLNĂVIM cu zile! Cum trebuie de fapt să fierbem FASOLEA! Doar aşa nu te ÎMBOLNĂVEŞTI
Plecand de la propria experienta – ea suferind de o puternica depresie pospartum cauzata de deficienta de zinc – specialistul a aratat un interes deosebit fata de acidul fitic, o componenta din cereale, leguminoase, nuci si seminte care inhiba absorbtia zincului, a fierului si a altor minerale.
Leguminoasele – fasolea, soia, nautul, lintea, arahidele sunt bogate in minerale, insa, potrivit dr. Rose, organismul nostru asimileaza aproximativ jumatate din cantitatea nutrientilor. Avem nevoie de zinc, fier si magneziu pentru a preveni starile depresive, iar daca boabele de fasole sau alte leguminoase fac parte din dieta ta, exista o modalitate usoara de a creste absorbtia acestor minerale.
Este vorba de inmuierea leguminoaselor peste noapte, in apa foarte calda – 60 de grade Celsius, pentru a reduce continutul de acid fitic. Aceasta schimbare simpla are un efect urias: cresterea absorbtiei mineralelor in proportie de 50-100%.
Studiile au aratat ca, atunci cand reducem acidul fitic din alimente, asimilam mai multe minerale din acel aliment. Cantitatea de acid fitic variaza in leguminoase, cereale, nuci si seminte. Un nivel crescut se inregistreaza in soia si arahide.
Simpla fierbere nu este suficienta pentru reducerea acidului fitic. Potrivit unui studiu din 1980, care a analizat nivelul de acid fitic in trei tipuri diferite de fasole, dupa fierbere, a aratat ca boabele de fasole rosie au pastrat 92% de acid fitic, fasolea pestrita a pastrat 87% iar fasolea mung a pastrat 64%.
Un alt studiu a analizat nivelul de acid fitic din boabele de fasole dupa ce au fost inmuiate timp de trei ore in apa la temperaturi diferite. Concluziile arata ca apa prea calda sau prea rece nu est eficiente in reducerea acidului fitic si ca cea mai eficienta este apa la 60 de grade.
Cum se procedeaza
Iata metoda dr. Rose de pregatire a boabelor de fasole:
1. Combinati apa clocotita cu apa filtrata si turnati peste fasole pana acoperiti complet boabele. Faceti asta cu o zi inainte de a gati propriu-zis fasolea si puneti vasul intr-un loc cald.
2. Pastrati apa fierbinte intr-un termos si pe masura ce boabele absorb apa, completati din nou pana sunt acoperite complet.
„Nu va cer sa atingeti sau sa mentineti temperatura de 60 de grade, dar lasati fasolea cat mai mult la inmuiat, minim 18 ore. Veti vedea ca prin aceasta metoda boabele uscate se vor gati mai repede, vor fi digerate si veti asimila mai bine nutrientii”, recomanda dr. Rose.
Citeste mai mult pe site-ul lui Andrei Laslau