Stiri
Tradiţia Babelor din martie
Tradiţia Babelor din martie. Pe vremuri, exista obiceiul de a alege Babele, care sunt reprezentate de primele 9 zile ale lunii martie. Etnografii sunt de părere că acest mit este unul foarte vechi şi a apărut în urma legendei Babei Dochia, care şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită pe 1 martie.
Astfel, bătrâna reprezintă de fapt sezonul rece, care este pe sfârşite şi nu renunţă prea uşor în faţa primăverii, de unde şi cele 9 zile de instabilitate meteorologică.
CITEŞTE ŞI: Cum îţi alegi baba
Legenda Dochiei este una extrem de frumoasă şi are la bază lupta dintre vechi şi nou. Astfel, se spune că Baba Dochia avea o noră (soţia Dragobetelui, fiul bătrânei, conform altor legende) pe care o punea la tot feluri de treburi imposibile. Într-o zi, soacra cea hapsână o pune pe tânără să meargă la râu şi să spele un ghem de lână neagră până ce aceasta se va face albă ca laptele.
Tradiţia Babelor din martie
Ajunsă la apă şi văzând că lâna nu-şi schimbă culoarea, tânăra cere ajutorul lui Dumnezeu, iar acesta trimite un înger, care-i oferă o floare albă şi-i spune să spele lâna cu ea. Fata se întoarce cu ghemul alb, alături de floarea magică dăruită de înger. Când o vede bătrâna cu floarea, se hotărăşte să plece pe munte, căci acesta era semn că primăvara a sosit.
Astfel, Baba Dochia îşi pune pe ea 9 cojoace şi porneşte cu turma spre culme. Pentru că era ba prea cald, ba se uda de la ploaie, bătrâna se dezbracă pe rând de cojoace, ajungând să rămână doar în ie. La un moment dat, la finalul celor 9 zile de urcat pe munte, un ger năpraznic se abate asupra femeii, care este transformată în stâncă, alături de oile sale.
Legenda spune că locul în care ar fi Încremenit Dochia se află în Munţii Bucegi, iar vestitele Babe sunt de fapt Dochia şi oile sale, singurele care-i mai ţin de urât pe creasta muntoasă.