Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Tradiții de Paște din Dobrogea. CE SUNT PAPARUDA ȘI CALOIANUL

Tradiții de Paște din Dobrogea:

1. LUMINA ÎNVIERII
Toți creștinii dobrogeni merg la biserică în Noaptea Învierii, de unde iau lumina sfântă. La ora 12 noaptea fix, se stinge lumina artificială din biserici și ard doar lumânările, potrivit tradiției. Lumina sfântă este dusă apoi în fiecare casă și pusă alături de prescura înmuiată în vin (primul aliment care se consumă de Paște).

2. RITUALUL DIN DIMINEAȚA PAȘTELUI
Credincioșii respectă un ritual care are loc doar în prima zi de Paște, și anume se spală pe față făcându-și semnul Sfintei Cruci de trei ori, după care gustă pasca înmuiată în vin și ciocnesc ouă zicând: „Hristos a înviat!”, iar cealaltă persoană trebuie să răspundă cu „Adevărat a Înviat!”.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII DE PAȘTE DIN MARAMUREȘ

3. PAPARUDA
Paparuda este un obicei specific Dobrogei și constă în stropirea cu apă a unui grup de tinere nemăritate de către un alai de feciori. Băieții sunt mascați când pun în aplicare această operațiune, iar femeile se înfășoară în ghirlande de fag, brusture sau boz și cântă fiecare casă invocând ploaia.

4. CALOIANUL
În a treia zi de Paște, se face o păpușă de lut care este apoi îngropată în pământ, în câmp. Caloianul reprezintă fertilitatea, iar țăranii dobrogeni consideră că îngroparea și dezgroparea apoi a păpușii ajută la o recoltă mai bună peste an.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top