Stil de viata
Traditii de Rusalii. Exorcizarea calusarilor
Duminica, romanii sarbatoresc Rusaliile, adica exact momentul in care Pogorarea Sfantului Duh a atins apostolii. Dincolo de latura ei religioasa, aceasta sarbatoare este sinonima cu foarte multe traditii si superstitii, unele mai inedite decat altele. Cateva dintre aceste credinte vechi din strabuni se refera la teme incojurate de mult mister precum credinta in viata vesnica sau existenta spiritelor rele si a demonilor.
Rusaliile se praznuiesc intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa invierea Domnului. Inainte cu o zi, sambata, dupa slujba Parastasului, se imparte pomana pentru iertarea sufletelor mortilor. Se folosesc mai ales strachini, care au o simbolistica aparte si in care este pusa mancare.
Citeste si: Zodii de barbati care gatesc mai bine decat femeile
Mai departe, la locuinta unde se merge cu imparteala, se aprinde lumanarea infipta in colac. Si cel care primeste pomana are un obicei de respectat: imparte pentru cei morti in familia lui. Indiferent ca esti credincios sau mai putin trecut pe la biserica, este bine ca in aceasta zi sa dai ceva de pomana inainte de a manca.
Oamenii de la tara, dupa slujba din Duminica Pogorarii Duhului Sfant, merg la camp si impreuna cu preotul fac sfintirea mica a apei. Ulterior, acea aghiazma este folosita pentru semanaturile campului. Conform Mediafax, in mitologia populara, Rusaliile sunt acele spirite rele ce nu pot fi vazute de oameni si care, acolo pe unde trec, lasa boli si multe necazuri. Oamenii pun in case pelin si usturoi tocmai pentru a se proteja de aceste neajunsuri. Se stie din cele mai vechi timpuri ca acela care nu va sti si va calca pe locul in care au dansat spiritele, se va pricopsi cu boala numita „luat de Rusalii”.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: