Connect with us

Revistateo.ro

Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 februarie, fiind marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii

Stil de viata

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Pe 24 februarie, crestinii ortodocsi praznuiesc Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatoare marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox. Ziua aceasta este legata de mai multe traditii, supersititii si obiceiuri.

Istoria acestui eveniment religios incepe in timpul domniei lui Irod, care a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat de ziua sa de nastere, la cererea Irodiadei. Aceasta a sfatuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase la ospat si ii placuse lui Irod sa ceara taierea capului proorocului care se afla intemnitat in castelul regelui. Irodiada era maniata din cauza ca Sfantul Ioan Botezatorul il mustrase pe Irod pentru ca traia nelegiut cu aceasta, ea fiind sotia fratelui sau.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Fiindca se temea ca Sfantul Ioan ar putea invia daca i se ingroapa trupul alaturi de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul Botezatorului. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime, povesteste crestinortodox.ro.

Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, a luat capul din curte si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Elonului, intr-un vas de lut. Aceasta este considerata prima aflare a sfantului cap.

CITESTE SI: Rugaciune catre SFANTUL IOAN BOTEZATORUL

CITESTE SI: RUGACIUNEA Sfantului Ioan Botezatorul

Dupa un timp, monahul Inochentie, care a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Sfantului Ioan, dorind sa construiasca o chilie, a sapat adanc si a descoperit capul proorocului. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul a stat aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate, iar aceasta este considerata a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Mai multe traditii, obiceiuri si superstitii populare sunt legate de aceasta zi, dupa cum urmeaza:

Se spune ca la Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul toate pasarile se imperecheaza, inclusiv cele devenite stinghere din cauza vanatorii sau a mortii. Daca nu reusesc sa se imperecheze acum, raman singure pana anul viitor.

Fetele si baietii ies la afara, la camp, unde fac hora si petrec cu multa bucurie. Oamenii nu lucreaza, deoarece daca vor face acest lucru, se crede ca pasarile le vor manca porumbul vara, atunci cand se coace. Femeile din zonele rurale au obiceiul de a lega copiilor un snur din arnici rosu impletit cu bumbac alb, ca sa nu ii prinda soarele.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul

Daca in aceasta zi mai exista zapada netopita, fetele si nevestele tinere isi faceau rezerve de apa, cu care se spalau cu ocazia unor sarbatori importante din an.

Se mai spune ca daca in ziua de 24 februarie ploua, acesta este semn de primavara timpurie. In unele zone, se mai considera ca daca va ploua de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul, atunci primavara va fi frumoasa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top