Stil de viata
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi
Pe 27 octombrie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel nou, Ocrotitorul Bucurestilor, numit si Dimitrie Basarabov.
Acest cuvios Parinte, a fost pe vremea evlaviosilor imparati bulgari, dintr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi, de pe marginea apei Lomului. A trait in secolul al XIII-lea, in timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan.
Iubind viata ascetica, s-a retras intr-o pestera. Nu se stie cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului.
Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: „Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui”. Parintii au mers la locul indicat in vis, langa raul Lom, si au gasit trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi
Moastele Cuviosului Dimitrie au fost aduse si asezate in biserica din Basarabi. In traditia bisericeasca, un domnitor al Tarii Romanesti, al carui nume nu este mentionat, a platit o suma mare de bani pentru aducerea moastelor Cuviosului Dimitrie in Bucuresti.
Alte traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel nou: romanii il sarbatoresc pe Sanmedru(Sfantul Dumitru) timp de trei zile. Se spune ca Sanmedru, un batran placut lui Dumnezeu, este si patronul caselor pe care le protejeaza de paguba, de furtuni si de furia animalelor salbatice. De aceea, o icoana a sfantului Dimitrie este de folos fiecarui crestin si trebuie sa o tina mereu in casa.
Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este asezata la masa de sarbatore, chiar daca in familie nu este un credincios care sa poarte numele de Dumitru. Datina este urmata, an de an, pentru ca armonia, sanatatea si sporul sa nu paraseasca acea casa.
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi
De sfantul Dimitrie, tinerii aprind un foc viu in curtea case si il intretin cu vreascuri. Focul arde pe parcursul noptii, iar cei care stau langa el ii roaga pe bunici sa le povesteasca despre minunile pe care cei doi sfinti Dimitrie le-au savarsit.
Tot de ziua Sfantului Dimitrie cel nou, se aprind zece lumanari pentru rudele decedate.
Credinciosii merg la cimitir cu ofrande sfintite la biserica si le impart la mormantul rudelor decedate in familiile lor. In acelasi timp, exista obiceiul ca sa se aprinda cate zece lumanari la mormintele celor care au murit fara lumanare. Fiecare mormant trebuie sa fie impodobit cu flori de toamna.
Se fac ofrandele cu fructe ca mere, nuci, struguri si cu miere si se daruiesc batranilor singuri, neajutorati, indeosebi celor care traiesc in azile care, in traditia populara, sunt ca si „pusnicii”.