Stiri
Traditii, obiceiuri si superstitii in Ajun si in ziua de Boboteaza
Boboteaza este sarbatoarea ce incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are o taina extrem de importanta pentru toti crestinii: reprezinta momentul nasterii spirituale a Mantuitorului, botezat de Sfantul Ioan.
In Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) precum si in ziua de Boboteaza (6 ianuarie), crestinii respecta o serie de datini si se feresc de anumite lucruri.
SE TINE POST NEGRU
Intrucat ajunul de Boboteaza cade anul acesta intr-o zi de marti, nu e voie sa mananci si sa bei nimic. Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, masa este imbelsugata de Boboteaza doar daca ajunul cade sambata sau duminica. Vezi in paragraful de mai jos ce contine masa de Boboteaza.
MASA DE BOBOTEAZA
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este pregatirea unei mese asemanatoare cu cea din ajunul Craciunului. Se alege o fata de masa speciala, care se foloseste doar pentru ziua de Boboteaza.
CITESTE SI: Sfântul Ioan Botezătorul – Tradiții și obicieuri
CITESTE SI: Rugaciune DE IERTARE a pacatelor. Mantuieste-te in fata lui DUMNEZEU!
Se pun pe masa 12 feluri de mancare, printre care coliva, grau pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca, fiertura de pruna, bors de fasole alb, coltunasi umpluti cu ciuperci plus bors de peste sau varzare. Nu lipsesc nici placintele cu mac de pe masa.
SE SFINTESC CASELE
In ajunul zilei de Boboteaza, crestinii cheama preotii pentru sfintirea caselor. Inainte de toate, se sfinteste masa.
ZI SPECIALA PENTRU FARMECE SI DESCANTECE
Femeile de la tara strang jaratecul din soba si il pastreaza pana la primavara. Acesta se presara peste campuri si ogoare pentru a fi rodnice tot anul.
CRESTINII IAU APA SFINTITA DE LA BISERICA
Enoriasii merg la Biserica in ziua de Boboteaza de unde isi iau apa sfintita. Agheasma, cum i se mai spune, este purificatoare. Se spune ca este foarte buna pentru starile de rau, senzatiile de greata ori dureri puternice de cap.
FETELE PUN BUSUIOC IN PERNA
Fetele pun busuioc in perna pentru a-si visa ursitul. Acest obicei este unul dintre cele mai vechi.
BARBATII SE INTREC IN APELE RECI PENTRU A SALVA CRUCEA
Preotul arunca o cruce de lemn in mare, cruce pe care trebuie sa o scoata flacaii. Barbatul care reuseste sa scoata crucea va avea noroc tot anul si va sta departe de orice boala.
IN BUCOVINA, PRIETENII, VECINII SI RUDELE SE COLINDA RECIPROC
Pe plaiurile bucovinene, oamenii se colinda de zor. Isi ureaza lucruri bune si trainicie.
Sursa foto: incomod-media.ro