Inedit
Tradiții și obiceiuri de Bobotează
În fiecare an pe data de 6 ianuarie creștinii prăznuiesc Botezul Domnului, sau Boboteaza așa cum este cunoscută această sarbătoare în popor. În cărțile sfinte, ea se mai numește și Epifanie.
Iisus Hristos a fost botezat la vârsta de 30 de ani, aceasta fiind considerată vârsta maturității la bărbați în acele vremuri. Până la împlinirea acestei vârste Iisus nu a săvârșit minuni, însă odată cu botezul, El a început să propovăduiască și să aducă Cuvântul Domnului mai aproape de lume.
În Evanghelia după Matei se relatează că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde Ioan boteza în numele Domnului și a cerut să fie botezat. Acest botez este manifestarea celor trei persoane: Fiul, care este botezat de către Ioan, Duhul Sfânt, care se pogoară în chip de porumbel și Tatăl care Îl declară pe Iisus Fiul Său. În primele secole, Boboteaza se sărbătoarea odată cu Nașterea domnului, pe 6 ianuarie, însă începând cu secolul 4, cele două sărbători au fost despărțite.
Există numeroase tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă încă din cele mai vechi timpuri. În perioada dintre 1-6 ianuarie preoții umblă pe la casele creștinilor pentru a le binecuvânta și a le aduce agheasmă. Aceasta este singura agheasmă de peste an, care se poate înmulți.
În ziua de Bobotează are loc sfânta liturghie, iar după slujbă preotul merge împreună cu enoriașii la o apă, unde aruncă o cruce, iar bărbații se aruncă să o prindă. Cel care prinde crucea și o aduce înapoi va avea un an bun, plin de noroc și fericire. În unele zone ale țării, pădurarii satelor trag câteva focuri de armă peste ape, în scopul de a alunga duhurile necurate.
În ziua de Bobotează se spune că toate apele pământului sunt sfințite, așa că în nici o gospodărie nu se spală timp de 8 zile. Se spune că în noaptea de Bobotează, fetele nemăritate își visează ursitul dacă leagă pe degetul inelar un fir roșu de mătase și o crenguță de busuioc.
Ce sa nu faci de Boboteaza
Ziua de 6 ianuarie este extrem de importanta pentru crestini. Descopera din randurile de mai jos ce sa nu faci de Boboteaza pentru a fi ferit de boli si de necazuri.
Ce sa nu faci de Boboteaza
Praznicul Bobotezei aminteste de botezul Fiului lui Dumnezeu in raul Iordan. Aceasta sarbatoare vine cu o serie de interdictii. Cele mai importante prohibitii sunt legate de activitatile de zi cu zi precum interzicerea spalatului rufelor sau imprumutarea cuiva cu bani sau obiecte din casa.
1. In ziua Bobotezei este recomandat sa nu speli haine. Pe 6 ianuarie preotii sfintesc apele si ofera agheasma credinciosilor, iar daca in aceasta zi credinciosii irosesc apa vor avea parte numai de necazuri. Daca ai haine ude, spalate intr-o zi anterioara, nu e bine sa le intinzi la uscat. Se spune ca duhurile necurate se ascund sub ele si bantuie locuinta.
2. Nu ai voie sa imprumuti bani, caci banii pe care ii dai cuiva in aceasta zi nu se vor mai intoarce niciodata, spun batranii. Nu se imprumuta nici obiecte valoroase din casa, pentru ca se spune ca vei avea parte numai de pagube intregul an.
3. Nu ai voie sa te certi cu nimeni. Se spune ca ziua in care a fost botezat Domnul Iisus este perfecta pentru impacari. Persoanele care ingroapa securea razboiului in aceasta zi vor avea parte numai de intelegere in familie si vor cunoaste prieteni adevarati in acel an.
4. Tot in aceasta zi e bine sa nu calatoresti. Este o zi in care crestinii trebuie sa fie impreuna, in familie.
5. In ultimul rand, nu e bine ca in aceasta zi te gandesti la razbunare, chiar daca ti s-a facut o nedreptate. Persoanele care gandesc negativ si vor raul cuiva vor avea parte exact de ceea ce le doresc celorlalti.