Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire

Buna Vestire are loc pe 25 martie si este cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului. Ziua de 25 martie mai este cunoscuta si sub denumirea de zi a Cucului. Crestinii respecta o serie de traditii si obiceiuri cu aceasta ocazie.

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire

Aceasta sarbatoare este extrem de importanta pentru lumea crestina. Ea simbolizeaza momentul in care Fecioara Maria a aflat ca il va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu, iar minunata veste i-a dat-o ingerul Gavriil (Gabriel). Iata care sunt traditiile corelate cu aceasta sarbatoare.

1. In ajunul Blagovesteniei, asa cum mai este cunoscuts sarbatoare, este bine sa pui paine si sare la pragul casei pentru a hrani ingerii.

2. Tot in aceasta zi, este bine sa te impaci cu cei cu care te-ai certat in ultima vreme. Este o zi in care trebuie sa predomine pacea, o zi de rugaciune si de meditatie. Se spune ca cei care se cearta de Buna Vestire vor fi tristi tot anul.

3. In unele zone ale tarii, pomii fructiferi se stropesc cu tuica pentru a fi roditori. Acest ritual este respectat mai ales in nordul tarii, in zona Maramuresului si Bucovina.

4. In aceasta zi cucul canta mai puternic si mai frumos ca niciodata. Este bine ca oamenii sa asculte primul cantat al cucului in haine curate, vesele si apoi sa spuna o rugaciune adresata Fecioarei Maria.

CITESTE SI: Rugăciune făcătoare de minuni către Fecioara Maria

Rugaciunea nodurilor, catre FECIOARA MARIA

5. Flacaii si fetele intreaba cucul cand se vor casatori, cu urmatoarea formula: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?”. Daca pasarea tace, inseamna ca va avea loc o casatorie grabnica, iar daca aceasta continua sa cante, cel care a pus intrebarea trebuie sa mai astepte pana sa ajunga in fata altarului.

6. De Buna Vestire se poate manca peste. Pestele simbolizeaza curatenia sufleteasca si belsugul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top