Stiri
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Ziua de Înălțarea pică în fiecare an în ziua de joi, la fix 40 de zile de la Înviere. În această zi Evnaghelia spune că Mântuitorul Iisus Hritos și-a chemat ucenicii pe Muntele Măslinelor pentru a li se arăta pentru ultima dată. Doi îngeri le-au vorbit în acele momente ucenicilor despre a doua venire a Lui Iisus, pentru ca aceștia să nu se lase copleșiți de marea durere a despărțirii de Mântuitor. Sfânta Scriptură spune că: „Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălțat la cer” (Luca, 24, 51)
Astfel prin Înălțarea Sa la ceruri, Mântuitorul Iisus Hritos a arătat unde trebuie să ajungă omul și în același timp s-a sacrificat pentru înălțarea fiecăruia dintre noi. Există numeroase tradiții și obiceiuri pe care românii de pretutindeni le respectă în această sfântă zi. Astăzi toți creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat” și „Adevărat S-a înălțat”, deși IPS Bartolomeu Anania afirmă că acest salut nu este atestat de Biserică, ci a fost adoptat de-a lungul vremii de creștini.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001 a decis ca această sărbătoare să fie declarată Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Așadar, în această zi, în bisericile din toată țara se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă. Tot în această zi se face pomenirea morților, iar femeile merg la biserică cu colivă, ouă roșii și vin. Aceasta este ultima dată când se vopsesc ouă.
Creștinii consideră că de la Înviere și până la Înălțare cerurile sunt deschise și toți cei care își dau duhul în această perioadă ajung direct în Rai și nu mai trec prin Judecata de Apoi. În unele zone ale țării mormintele și casele se împodobesc cu frunze de paltin, iar tinerii merg la adunat frunze de alun. Acestea sunt utilizatea la prepararea leacurilor băbești care aduc noroc în dragoste. Se spune că în momentul în care S-a înălțat, Iisus purta frunze de nuc la brâu. De aceea în multe zone ale țării oamenii își leagă astfel de frunze peste brâu, considerând că au puteri tămăduitoare.