Stil de viata
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Traditii, superstitii si obiceiuri de Izvorul Tamaduirii. Anual, in prima zi de vineri dupa Paste, orotodocsii sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Aceasta este o celebrare dedicata Maicii Domnului, cu scopul de a arata rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele acestui praznic provine de la o serie de minuni care s-au savarsit la un izvor aflat in apropiere de Constantinopol.
Conform crestinortodox.ro, inainte sa ajunga imparat, Leon cel Mare se plimba printr-o padure din apropierea marelui Constantinopol. Aici, a intalnit un batran orb care i-a cerut apa si sa-l duca in cetate. Leon a cautat zadarnic un izvor in apropiere, iar la un moment dat, a auzit-o pe Fecioara Maria zicandu-i:
„Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon a ascultat vorbele Maicii Domnului, a gasit izvorul, i-a dat orbului sa bea si l-a spalat pe fata cu acea apa. Batranul orb a inceput sa vada.
Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit o biserica langa acel izvor. Mai tarziu, un alt imparat, Justinian, s-a vindecat dupa de o boala severa dupa ce a baut apa din acel izvor si a construit o biserica si mai mare. Acest lacas de cult a fost distrus de otomani in anul 1453.
Traditii si Obiceiuri de Izvorul Tamaduirii
Se spune ca apa acelui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit felurite rani si suferinte. In zilele noastre, credinciosii se pot inchina la biserica Izvorul Tamaduirii din Istanbul (numele actual al vechiului Constantinopol), la subsolul careia se afla un paraclis unde se afla si apa tamaduitoare.
Citeste si: Ce nu ai voie sa faci de Izvorul Tamaduirii
Citeste si: Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata
In ziua de Izvorul Tamaduirii, in bisericile ortodoxe de la sate si orase, se savarsesc slujbe de sfintire a apei, numita Agheasma Mica. Dupa savarasirea slujbei de sfintire, preotii ii stropesc pe enoriasi cu agheasma si canta troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau”. Potrivit credintei populare, in acest mod se indeparteaza energiile negative si se purifica sufletul si trupul de necazuri si boala.
Citeste mai mult despre CE TREBUIE SA FACI DE Izvorul Tamaduirii pe pagina urmatoare!