Connect with us

Revistateo.ro

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte

Stiri

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte

Maramureş. În zona Lăpuşului, în zorii primei zile de Paşti, copiii sub 9 ani merg din poartă în poartă, pentru a anunţa învierea Mântuitorului, în schimbul a căte un ou roşu. Pentru a nu fi scandal în casa tot anul, pragul trebuie trecut mai întâi de un băiat, mai spune tradiţia.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte:

Banat. Înainte de a se aşeza la masa pascală, oamenii practică tămâierea mâncării, după care fiecare mesean primeşte o lingură de Paşti, vin şi pâine sfinţite. Mai întâi se va consuma ciolanul fiert, din porc şi ouă albe, după care se trece la restul mbucatelor tradiţionale.

REȚETĂ PAȘTE: Pască umplută cu brânză dulce și stafide

Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata

Ţara Moţilor. În noaptea de Înviere, toaca se ia din clopotniţă şi se duce în cimitir, unde este păzită de feciori, în timp ce alţii vor încerc să o fure. Dacă nu au păzit-o bine, aceştia vor trebui să ofere a doua zi un ospăţ, din care se vor înfrupta alături de hoţi. În cazul în care au păzit-o toată noaptea, ei vor fi invitaţi la masă de cei care au încercat în zadar să fure lemnul.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte:

Ţara Bârsei. În zona Braşovului, se organizează o petrecere mare, unde participă toată comunitatea. După ce alaiul de feciori strânge ouăle roşii de la fetele tinere, merg cu toţii la Pietrele lui Solomon, pentru o serie de întreceri, printre care şi aruncarea buzduganului.

Moldova. În zorii zilei de Paşte, credincioşii pun un ou roşu şi unul alb într-un bol cu apă în care sunt scufundate monezi. Cei mici îşi clătesc apoi faţa cu apa respectivă şi ating ouăle cu obrajii, pentru a avea un an plin de belşug.

Pagini: 1 2

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top