Credinta
Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic
În ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, catolicii sărbătoresc Paștele. Află care sunt acele tradiții și obiceiuri de Paștele catolic.
Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic
Stropitul de Paște este un obicei pe care și românii catolici l-au adoptat. Își are originile în Germania. Locuitorii din Ardeal l-au adoptat și țin cont de acesta în fiecare an. Inițial, se folosea apă pentru stropit.Ddupă aceea s-a trecut la parfum. Stropitul este un obicei pe care îl practică popoarele germanice. Acesta are rolul de a aminti de zeița ferilității și a primăverii. Numele zeiței era ”Ostera”. Provine de la “Ostern” care înseamnă ”Paște”.
Încă din precreștinism apa a simbolizat purificarea. Deoarece apa vine din fântănă, a luat naștere un alt obicei. Este vorba despre obiceiul de a împodobi fântânile cu ouă. Acest lucru se întâmplă în satele populate de germani.
O altă tradiție este reprezentată de încondeierea ouălor roșii. Acestea se dăruiesc. Reprezintă acel moment în care Maica Domnului Îl plânge pe Fiul ei, crucificat.
Și Paștele catolic, precum cel ortodox, este încărcat de superstiții. Oamenii cred în ele.
Există unele zone în Transilvania în care băieții obișnuiesc să împodobească brazi. Folosec panglici colorate. Fac lucrul acesta în Sâmbăta Patimilor. Când se lasă noaptea, ei merg cu cregi de brad, împodobite cu panglici, în curțile tinerelor.
CITEȘTE ȘI: Ce n-au voie să facă ortodocșii de Paștele catolicilor
CITEȘTE ȘI: De ce sărbătorim Paștele la date diferite
CITEȘTE ȘI: Ce n-ai voie să faci într-o zi de vineri din Postul Paștelui
Există obiceiul ca în primele două zile de Paște, fetele să îi aștepte pe cei care le vor stropi. În Ardeal, în Ungaria și în anumite zone din Slovacia, acest obicei al udatului este respectat de catolici în ziua de Paște. Fetele necăsătorite trebuie să fie udate. Înainte, fetele erau stropite cu apă foarte rece. Acum, obiceiul s-a mai schibat. Ele sunt parfumate. S-a renunțat la obiceiul de a le stropi cu apă rece ca gheața.
Obiceiul acesta este considerat o binecuvântare. Astfel fetelor li se urează noroc în ceea ce își propun.