Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Sf. Imparati Constantin si Elena

Stil de viata

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

In ziua de 21 mai se pomenesc Sfintii Constantin si Elena. Este cea mai mare sarbatoare crestina din luna mai, iar in calendarul popular se considera a fi o sarbatoare a pasarilor de padure (oamenii considera ca in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zboare).

Constantin cel Mare s-a nascut in anul 274 in Naissus, Serbia. El a devenit conducator al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu. Exista legenda conform careia in lupta cu Maxentiu, Constantin cel Mare a vazut pe cer o cruce luminoasa, care statea deasupra soarelui si care era inscriptionata cu urmatoarele cuvinte: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). In noaptea dinaintea luptei Iisus Hristos i-a aparut in vis barbatului, cerandu-i sa puna semnul crucii pe steagurile soldatilor. Astfel a fost castigata lupta si Constantin a devenit imparat.

Constantin cel mare este imparatul in timpul caruia crestinismul a ajuns sa fie recunoscut de stat, prin Edictul de la Milano. Briserica a fost scutita de impozite si pedepsele impotriva crestinilor au fost inlaturate. Tot el este cel care a convocat primul Sinod Ecumenic, in cadrul caruia s-a alcatuit Crezul.

CITESTE SI: CE SA NU FACI DE SFINTII CONSTANTIN SI ELENA

CITESTE SI: MESAJE SI URARI DE SFINTII CONSTANTIN SI ELENA

Imparateasa Elena a fost mama lui Constantin cel Mare, nascuta in provincia Bitinia sub numele de Flavia Iulia Helena. Ea a fost casatorita cu generalul roman Constantiu Chlorus, care divorteaza de ea in anul 293. Imparateasa nu se recasatoreste, ci ramane alaturi de fiul sau si traieste in credinta departe de atentia publica. Ea este cea care a descoperit crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul pe dealul Golgotei. Se spune ca un mort a fost atins de aceasta cruce pentru a verifica autenticitatea ei, iar acesta a inviat pe loc. Imparateasa Elena a contruit Biserica Sfantului Mormant, dar si multe alte biserici.

Crestinii de pretutindeni merg in aceasta sfanta zi la biserica si respecta numeroase traditii si obiceiuri, in functie de zonele in care s-au nascut. Cert este ca astazi nu se spala, nu se calca si nu se fac treburi in gospodarie. Toti membrii familiei trebuie sa participe la slujba de dimineata, iar cei care au in familie morti ce au purtat numele Sfintii Constantin si Elena trebuie sa dea de pomana si sa faca o coliva.

Nu se lucreaza la camp in aceasta zi. Multi agricultori se feresc de pagubele pe care le pot face pasarile cerului astazi. Se spune ca tot ceea ce se seamana azi se va usca. Tot in aceasta zi pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi.

Vezi in pagina urmatoare ce trebuie sa faci de Sfintii Constantin si Elena

Pagini: 1 2

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top