Inedit
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
În fiecare an la data de 30 noiembrie românii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, primul dintre apostolii Lui Iisus Hristos. El este cel care a propovăduit Sfânta Evanghelia pe teritoriul țării noastre, mai exact în Dobrogea și este sărbătorit ca unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Există numeroase tradiții și obiceiuri pe care oamenii le păstrează de sute de ani și care au o mare însemnătate și astăzi.
Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, când legenda spune că spiritele rele coboară pe pământ pentru a le face rău oamenilor și animalelor. Până în secolul XX a existat obiceiul de a se organiza petreceri la care tinerii se constumau pentru a nu fi recunoscuți de strigoi și ungeau cu usturoi tocurile de la ușă și ferestrele. În popor se crede că strigoii care vin printre oameni în această noapte sug sângele vitelor, iau puterea bărbaților, aduc boli, grindină și alte nenorociri. De asemenea, în seara de Sfântul Andrei, tăranii au grijă să nu lase în curți coase sau furci pentru că legenda spune că acești strigoi le fură și se bat cu ele pe ulițele satului. Când nu au cu cine să se lupte, ei merg pe la casele oamenilor și strigă, miorlăie și fac gălăgie. Românii au păstrat și astăzi obiceiul de a unge cu usturoi ferestrele, în speranța că spiritele malefice nu se aproprie de casele lor.
Se mai spune că în această noapte lupii se adună la un loc, iar Sfântul Andrei le împarte prada pentru iarnă. Țăranii obișnuiesc să confecționeze cruci din ceară pe care le leagă în staulul vitelor, pentru ca acestea să fie păzite de lupi. Unii dintre ei le lipesc pe coarnele masculilor. Legendele spun că în această noapte se deschid cerurile și toate animalele prind grai, însă cine le ascultă își pierde viața. Tot în această seară este punctul culminant al vrăjilor și al farmecelor.
Fetele nemăritate își pot afla viitorul, dacă dorm cu 41 de bobi sub pernă. Dacă vizează că cineva le fură bobii, înseamnă că în anul care urmează tânăra va fi cerută de soție. Fetele de măritat perpară cu o zi înainte o turtă din făină de grâu, subțire și foarte sărată, pe care o mănâncă înainte de culcare. Băiatul care îi apare în vis pentru a-i potoli setea o va cere de nevastă în anul următor.
Voi mai știți și alte obiceiuri de Sfântul Andrei?