Connect with us

Revistateo.ro

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Antonie. Ce nu ai voie să faci

Stil de viata

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Antonie. Ce nu ai voie să faci

Pe 17 ianuarie, in fiecare an este praznuit Sfantul Antonie, considerat sfantul care ii scapa pe credinciosi de farmece si blesteme.

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale. De asemenea, este cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti. S-a nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251 si a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu, a deprins calea credintei. Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos.

“Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21).

Antonie, punand aceste cuvinte in inima sa, si-a impartit averea la saraci. Si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.

Sfantul Antonie a trecut la cele vesnice in anul 356 d. Hr. in desertul de pe malul drept al Nilului.

In fiecare zi de marti, Biserica Sfantul Antonie cel Mare, situata langa Curtea Veche din Bucuresti, este neancapatoare. Aici vin sa se roage anual mii de credinciosi, majoritatea dintre ei fiind tineri.

Rugaciunile rostite in acest lacas timp de noua saptamani ajuta la implinirea celor mai arzatoare dorinte. Cei care parcurg acest ritual, de novene, se roaga pentru sanatate, pentru vindecarea de boli grave, pentru spargerea farmecelor. De asemenea, se roaga si ca sporul si linistea sufleteasca sa revina in casa lor.

De Sfantul Antonie, nu se calca, nu se mananca de dulce si nu se spala. Cei care vor sa li se indeplineasca dorintele, trebuie sa tina cont de aceste obiceiuri.

De asemenea, se fac pachete si se dau celor saraci.

Iata cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Antonie cel Mare, cel care ne apara de saracie si blesteme:

„Sfinte Parinte Antonie, cel ce te-ai invrednicit sa fi vas ales al Mantuitorului Hristos prin credinta si prin viata ta curata, du rugaciunile noastre catre Dumnezeu si roaga-L pentru sanatatea, pentru mantuirea, pentru ajutorul si pentru iertarea pacatelor tuturor celor ce alearga la ajutorul Tau cel sfant.

Cel ce ai fost pe pamant si durerile noastre le sti si pacatele noastre le cunosti, nu trece cu vederea glasurile de rugaciune ale celor ce alearga la mijlocirea Ta si nu te uita la nevrednicia celor ce Te roaga, ci la slava si mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai marturisit si spre care se indreapta rugaciunea ce Ti-o aducem cu atata nadejde.

Rugaciune pentru Sfantul Antonie

Slavite facator de minuni, parintele saracilor, ocrotitorul vaduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mantuitorului Hristos, vino cu obisnuita Ta indurare in ajutorul nostru, prin rugaciunile Tale, catre Dumnezeu, ca sa fim mangaiati in nevoi, ca sa fim spijiniti in necazuri, ca sa fim aparati de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice si de pacate.

Ocroteste-ne pe noi si familiile noastre si ne pazeste pasii vietii pe cararile mantuirii.

Bunule Parinte Antonie, cel ce ai facut din pustiul Egiptului loc de preaslavire al Marelui Dumnezeu si al Mantuitorului Hristos, fa si din pustiul sufletuilui nostru, ars de necredinta si ros de patimi, loc placut Tie, in care sa se salasluiasca virtutes si sa cresca crinul bine mirositor al faptelor crestine, prin Tine sa se maresca numele Tau cel sfant, al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.”

Articole pe aceeasi tema:

Rugaciunea catre Sfantul Antonie cel Mare, care te scapa de saracie si blesteme

Rugaciunea Sfantului Vasile cel Mare

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top