Stil de viata
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie. Sfantul Ilie este praznuit in fiecare an la data de 20 iulie, iar aceasta sarbatoare este considerata a fi mijlocul sezonului pastoral. Fiind unul dintre cei mai insemnati prooroci din Vechiul Testament, Sfantul Ilie este considerat un mare facator de minuni, patronul recoltelor, dar si aducatorul ploilor. Crestinii ortodocsi de pretutindeni pastreaza cu sfintenie numeroase traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare.
Inca din cele mai vechi timpuri Sfantul Ilie este privit ca proorocul care dezleaga cerurile si aduce ploaia, racorind atmosfera in zilele caniculare de vara. Este una dintre cele mai asteptate sarbatori, tocmai pentru ca in ziua de Sfantul Ilie ploua de cele mai multe ori.
CITESTE SI: ACATISTUL SFANTULUI ILIE
CITESTE SI: CE SA NU FACI IN ZIUA DE SFANTUL ILIE
In aceasta zi nu se lucreaza nici in gospodarie, nici la camp, iar cei care nu respecta acest obicei vor fi trasniti de fulgere sau nu vor avea parte de rodul ogoarelor. In dimineata zilei de Sfantul Ilie se culeg plante de leac si se pun la uscat, pentru a fi folosite la ceaiuri pe tot parcursul anului. Tot astazi femeile duc la biserica crengi de busuioc pentru a fi sfintite, iar apoi le pun pe foc, dupa care strang cenusa si o folosesc pentru a trata bubele dulci care apar la gura.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie. Femile care au copii morti trebuie sa cheme astazi toti copii satului sub un mar din gradina si sa il scuture. Toate merele care cad se dau de pomana celor mici, iar astfel se considera ca mortii se veselesc. In unele zone rurale de Sfantul Ilie se organizeaza praznice mari pentru cei trecuti in nefiinta.
In ziua de Sfantul Ilie ciobanii coboara in sate pentru prima oara de cand au urcat cu oile si aduc sotiilor si iubitelor furci pentru tors. In multe orase si sate se tin balciuri si targuri care dureaza mai multe zile.
sursa foto: ipatele.iasi.mmb.ro