Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul

Pe 7 ianuarie are loc una din cele mai importante sarbatori crestine. Credinciosii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Botezatorul.

Crestin-ortodocsii il cinstesc si preamaresc pe 7 ianuarie pe cel care l-a botezat pe Fiul Domnului. De aceasta zi se leaga multe superstitii si traditii pe care credinciosii le urmeaza pentru a avea bunastare.

Multi romani confunda Soborul Sfantului Prooroc cu Taierea Capului lui Ioan Botezatorul. Ziua in care se spune „La multi ani” este 7 ianuarie si nu 29 august, zi trista pentru crestini. Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul se sarbatoreste, asadar, pe 29 august, iar atunci nu se ureaza „La multi ani”.

Cele mai importante traditii de Sfantul Ioan Botezatorul

1. Pe 7 ianuarie nu se bea vin rosu pentru ca in biserica se aminteste de calitatea de martir a lui Ioan Botezatorul, cel caruia i-a fost taiat capul. Vinul rosu simbolizeaza sangele sfant, fapt pentru care este interzis consumului in aceasta zi. Credinciosii care vor sa isi cinsteasca musafirii cu bautura pot alege vinul alb, pe care trebuie sa il sfinteasca la slujba speciala impreuna cu alte bucate.

2. O traditie mai putin cunoscuta de toti romanii, dar respectata mai ales in zona rurala din Moldova este pomenirea mortilor care au parasit lumea aceasta in conditii suspecte. Crestinii intocmesc pomelnice, iar numele mortilor sunt rostite de preot dupa o rugaciune speciala.

3. Fetele nemaritate se intalnesc cu cele casatorite ca sa afle din experienta lor de familie. Fetele care vor sa se marite iau cele mai bune sfaturi de la cele maritate si primesc ‘binecuvantarea’ acestora.

4. Credinciosii aprind o candela care va arde toata ziua. Aceasta trebuie tinuta langa o icoana, intr-un colt al casei. Tot pe 7 ianuarie, oamenii isi stropesc peretii caselor cu apa sfintita luata de la biserica pe 6 ianuarie.

5. In anumite sate din Transilvania, toti cei care poarta numele Ioan sunt purtati pe ulite de consateni pana la cel mai apropiat rau. Acestia sunt stropiti apoi cu apa din rau imitand in acest fel Botezul Domnului.

CITESTE SI: Ce sa nu faci de Boboteaza

6. Moasele din sate colinda pruncii de care au avut grija la nastere si le ofera cadouri. Sfantul Ioan Botezatorul este cunoscut si ca protector al copiilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top