Stil de viata
Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in fiecare an la data de 29 iunie. Aceasta sarbatoare este precedata de un post scurt, cunoscut sub numele de postul Sampetrului, dedicat acestor doi mari sfinti ai Bisericii Ortodoxe.
Sfantul Petru a fost fiul lui Iona si fratele apostolului Andrei. Desi si-a marturisit din prima clipa credinta fata de Mantuitorul Iisus Hristos, Petru il tradeaza si se leapada de El, cand acesta este prins pentru a fi rastignit. Petru regreta amarnic acest gest si primeste iertarea de la Iisus. La Cincizecime Petru tine o cuvantare in urma careia se boteaza aproximativ 3000 de persoane. Dupa aceasta el propovaduieste Cuvantul Lui Dumnezeu in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. El a murit rastignit cu capul in jos pe 29 iunie in anul 67.
CITESTE SI: POSTUL SFINTILOR APOSTOLI PETRU SI PAVEL
CITESTE SI: CE SA NU FACI DE SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL
Sfantul Apostol Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel, locuia in Tarsia si lupta impotriva crestinismului. Intr-o zi i s-a aratat Hristos si intr-o lumina puternica si orbitoare si l-a mustrat cu aceste cuvinte: „Saule, Saule de ce ma prigonesti?” Imediat dupa aceatsa intamplare Pavel s-a convertit la crestinism si a fost botezat de episcopul Damascului. El a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura si si-a gasit sfarsitul in anul 67, cand a fost decapitat de imparatul Nero.
Exista foarte multe traditii si obiceiuri de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar crestinii ortodocsi din toata tara le pastreaza cu sfintenie inca din cele mai vechi timpuri. In aceasta zi nu se face curatenie in casa si nu se lucreaza la camp. Femeile trebuie sa mearga la biserica si sa dea de pomana vase cu apa pentru ca cei morti sa nu inseteze si mancare gatita pentru ca ei sa nu flamanzeasca.
In aceasta zi nu se scutura merii, pentru ca ogoarele sa fie protejate de grindina. Femeile vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua de Sfantul Ilie daca vor sa fie sanatoase.
sursa foto: manastirea-sireti.md