Stiri
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
În fiecare an, la data de 29 iunie, se pomenesc Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Ziua de 29 a fost aleasă deoarece cei doi sfinți au murit in ziua de 29 a anului 67, în timpul prigoanei creștine pornită de către împăratul Nero. Această sărbătoare marchează și începutul verii agrare, începutul secerișului. Este o zi foarte importantă pentru gospodarii din satele României și există numeroase tradiții și obiceiuri, care sunt ținute cu strictețe.
CITESTE AICI: MESAJE SI URARI DE SFANTUL PETRU
CEA MAI DELICIOASA PRAJITURA DE SFANTUL PETRU
Tradiția spune că Sânpetru de vară este despărțit de Sânpetru de iarnă jumătate de an. În anumite zone ale țării oamenii consideră că Sânpetru este o divinitate care poate fi adesea văzută umblând pe Pământ, alături de Dumnezeu. Oamenii care îl vad sunt mai ales cei foarte credincioși și drepți. Se spune că în vremurile sale Sânpetru a fost un om ca toți ceilalți, îmbrăcat în port tradițional, el se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor. Era deosebit de corect și drept. Când s-a ridicat la ceruri Dumnezeu i-a înmânat cheile Raiului.
Tradiția spune că la miezul acestei nopți Sânpetru poate fi văzut de către cei care au ținut postul în curăție și smerenie. În munții Apuseni în această zi are loc Târgul de fete de pe muntele Găina, o sărbătoare străveche unde au loc petreceri, schimburi de mărfuri și ospățuri. Această sărbătoare a fost la începutul închinată zeiței neolitice Gaea, însă pe parcursul timpului ea a început să fie celebrată în această perioadă.
Se spune că din această zi nici cucul nici privighetorile nu mai cântă, nu se fac trebuie în gospodărie, nu se scutură merii și nu se spală. Femeile duc la biserică colaci, fructe și colivă pentru cei trecuți în neființă, iar preoții sfințesc ogoarele pentru ca acestea să dea rod bun. Oamenii pistruiați trebuie să se spele la mizeul nopții cu agheazmă și astfel pistruii nu se vor înmulți.
Sursa foto: artapeintelesultuturor.blogspot.com