Stil de viata
Traditii si obiceiuri in Sambata Sfantului Teodor
Crestinii ortodocsi ii dedica prima sambata din Postul Pastelui Sfantului Teodor. In zona rurala, numele Sfantului se pronunta Toader.
Cine era Sfantul Teodor Tiron
Teodor Tiron a trait pe vremea imparatilor Diocletian, Maximian si Maximin, in secolul al III-lea. L-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca in timpul persecutiei lui Maximin, in jurul anului 303. In Sambata Sfantului Teodor se face pomenire de minunea colivei, savarsita de Teodor Tiron la multi ani dupa adormirea sa.
Traditii si obiceiuri in Sambata Sfantului Teodor. Ce sa nu faci in aceasta zi importanta
1. In Banat, fetele si baietii necasatoriti se duc la cules plante. Una dintre cele mai speciale plante, popilnicul, le poarta noroc celor care o gasesc. Aceasta planta are un miros special, iar fetele o folosesc pentru a-si imbogati podoaba capilara.
2. Este ziua in care fetele trebuie sa isi taie din plete pentru ca parul sa creasca mare si frumos.
CITESTE SI: Canon de rugaciune catre Sfantul Teodor Tiron
3. In aceasta zi, barbatii trebuie sa scoata caii din grajduri si sa ii mane. Se spune ca este cea mai buna zi pentru dresat cabaline.
4. In unele zone, oamenii organizeaza diverse concursuri in care sunt implicati caii.
5. Femeile nu au voie sa munceasca azi. Spalatul rufelor este interzis, mai ales daca e vorba de spalat de mana.
6. Tot in aceasta zi e bine ca rudele sa nu se certe pentru ca vor avea parte de un an plin de necazuri. Parintii trebuie sa stea aproape de copii, dar nu le este permis sa ii rasfete excesiv.
CITESTE SI: Sfintirea caselor in Postul Pastelui
7. Este bine ca in aceasta zi sfanta oamenii sa mearga la biserica si sa se roage pentru cei plecati in Ceruri. Rugaciunile spuse in aceasta zi capata putere.