Stil de viata
Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata
Iata cele mai importante traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata, cea care urmeaza dupa Duminica Invierii Domnului.
Saptamana Luminata este prima saptamana dupa Invierea Domnului. In aceasta saptamana importanta pentru credinciosi se respecta o serie de datini. In vechime, Botezul se savarsea in noaptea de Pasti, iar oamenii purtau in acea saptamana haine albe deoarece erau considerate luminati.
In Saptamana Mare, lumina sfanta a Invierii coboara asupra credinciosilor. Este o saptamana de rugaciune si bucurie. In zilele de slujba, preotul ii cheama pe credinciosi sa ia lumina. Iata cele mai importante traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata.
Miercurea si vinerea se poate manca dulce
Pentru ca este saptamana ce urmeaza Invierii Domnului, Biserica da dezlegare la dulciuri, iar in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima de dupa Rusalii) se da dezlegare la peste.
Tradiţii şi obiceiuri de Paşte
Tradiții de Paște din Maramureș: ESTE INTERZIS SĂ PORȚI HAINE ROȘII ÎN POST. Vezi alte obiceiuri
Nu se fac metanii
Pana la Rusalii, credinciosii nu fac metanii in biserica, ci numai inchinaciuni, arata oranduiala bisericeasca.
Nu se citeste Psaltirea
O alte lege bisericeasca spune ca preotii nu au voie sa citeasca Psaltirea in aceasta saptamana.
Nu se mai fac parastase
Preotii nu pot face parastase in aceasta perioada. Se aminteste de Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim. Amintirea mortilor se reia dupa Duminica Tomii. Cat despre slujbele de inmormantare, acestea sunt speciale daca au loc in primele zile dupa Inviere. Cantarile slujbei amintesc de biruinta vietii asupra mortii.
Se sfarma Sfantul Agnet
Sfantul Agnet este acea paine (prescura) care, sfintita, se transforma in trupul lui Iisus Hristos. Uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet are loc in martea luminata. Al doilea Agnet se sfarama in joia luminata, denumita si Marea Joi. Se spune ca aceasta paine sfintita are o putere miraculoasa in perioada descrisa asupra bolnavilor, copiilor si batranilor, mai ales daca au cazut in pacatul deznadejdii.