Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile. Anul Nou incepe cu una dintre cele mai importante sarbtori de peste an ale crestin- ortocosilor. Pe 1 ianuarie, este pomenit Sfantul Vasile cel Mare, unul printre primii patriarhi ai Constantinopolului.

Stil de viata

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile – La multi ani!

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile. Anul Nou incepe cu una dintre cele mai importante sarbtori de peste an ale crestin- ortocosilor. Pe 1 ianuarie, este pomenit Sfantul Vasile cel Mare, unul printre primii patriarhi ai Constantinopolului.

Exista numeroase traditii si superstitii, de care romanii din intreaga tara tin cont de ele, pentru a le merge bine intreg anul. Unele dintre ele se pastreaza de sute de ani si sunt respectate cu sfintenie.

Prima supersitie de Sfantul Vasile este sa nu dormi in aceasta zi! Vei fi lenes si fara vlaga tot anul!

Este bine sa petreci de Sfantul Vasile, pentru ca astfel vei fi voios si energic pe tot parcursul anului.

Pragul casei trebuie sa fie trecut neaparat de un barbat tanar pe 1 ianuarie. Femeile, batranii sau copiii trebuie sa intre dupa barbatul tanar. Daca iti paseste pragul casei un barbat tanar, atunci vei avea un an plin de roade. Daca intra o femeie, atunci ai parte de ghinion tot anul.

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile

Bucovinenii merc cu sorcova de care este atasat un clopotel. Sorcova este simbolul vegetatiei de primavara.

Oamenii trebuie sa isi puna in minte un gand bun pentru a le merge bine tot anul.

Primeste colindatorii in prima zi din an. Cei care umbla cu „Plugusorul” sau „Vasilica” iti aduc bunastare in familie.

Pe 1 ianuarie, este foarte bine sa versi vin pe masa sau sa spargi un pahar alb.Poti si rastorni o cutie cu chibrituri. Aceste obiceiuri iti aduc noroc si te fac mai puternic in fata cumpenelor.

Sfantul Vasile a trait intre anii 330 si 379, pe vremea imparatului Constantin. Acesta s-a nascut in Cezareea Capadochiei. A murit la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie. A intrat in istoria crestinatatii cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

pe aceeasi tema:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Vasile

Anul Nou incepe cu o sarbatoare importanta pentru crestin-ortodocsi. Pe 1 ianuarie, acestia il celebreaza pe Sfantul Vasile, unul dintre personajele biblice recunoscuti pentru minunile sale, pentru faptul ca ii apara pe credinciosi de rele si ii tin sanatosi si prosperi pentru tot anul.

TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII DE SFANTUL VASILE

1. Fetele care nu sunt maritate impletesc crengute de mar pe care atarna busuioc, o batista si o para argintata, un sir de margele si un inel. Aceste crengute sunt ascunse apoi undeva afara (nu foarte departe de casa). Acest obicei le aduc noroc in dragoste, spun oamenii de la tara.

2. Tot legat de traditia mai sus amintita se spune ca daca fetele nemaritate gasesc impletituri acoperite cu bruma, se vor marita cu un om bogat. Daca acestea vor fi neacoperite de bruma sau zapada, se vor marita cu un barbat sarac.

3. Tot legat de maritis, fetele care nu si-au gasit sortitul merg in grajd si lovesc cu piciorul vaca sau porcul si striga tare „Anul acesta!” sau „Anul viitor!”. Daca porcul guita din prima si vaca se misca in primele secunde, fetele se marita in urmatoarele luni. Daca animalele reactioneaza mai greu, fetele se marita peste un an sau doi.

4. Pragul casei trebuie sa fie trecut de un barbat tanar pe 1 ianuarie, mai intai de femei, batrani sau copii. Daca iti paseste pragul casei un barbat tanar atunci vei avea un an plin de roade.

5. Pe 1 ianuarie este foarte bine sa versi vin pe masa sau sa spargi un pahar alb ori sa rastorni o cutie cu chibrituri. Aceste obiceiuri iti aduc noroc si te fac mai puternic in fata cumpenelor.

6. Daca in ziua Sfantului Vasile te speli pe fata si te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi sanatos tot anul.

TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII DE SFANTUL VASILE

7. Nu dormi de Sfantul Vasile! Vei fi lenes si fara vlaga tot anul!

8. Este bine sa petreci de Sfantul Vasile pentru ca astfel vei fi voios si energic pe tot parcursul anului.

9. Este bine sa primesti colindatorii in prima zi din an. Cei care umbla cu „Plugusorul” sau „Vasilica” iti aduc bunastare in familie.

10. In unele comunitati, rromii colinda cu un cap de porc in mana, impodobit cu panglici si margele.

11. Tot pe 1 ianuarie se trec printr-un colac toti copiii care au pana intr-un an. Acestia se trec de trei ori si se inchina apoi se ridica la grinda urandu-le de bine.

TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII DE SFANTUL VASILE

12. Bucovinenii merc cu sorcova de care este atasat un clopotel. Sorcova este simbolul vegetatiei de primavara.

13. Oamenii trebuie sa isi puna in minte un gand bun pentru a le merge bine tot anul.

Sfantul Vasile a trait intre anii 330 si 379 pe vremea imparatului Constantin. Acesta s-a nascut in Cezareea Capadochiei. A murit la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, intrand in istoria crestinatatii cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

Sursa foto: romaniatv.net

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top