Diverse
Tradiții și superstiții in Săptămâna Albă. Ce să nu faci
De azi si pana pe 19 februarie ne aflam in Saptamana Alba. Sunt ultimele 7 zile dinaintea inceperii Postului Pastelui in care putem face anumite lucruri.
>Postul Pastelui este precedat de Saptamana Alba, denumita asa datorita alimentelor la care se da dezlegare in aceasta perioada.
Lunea burdufului
In Saptamana Alba se pot consuma in special preparate din branza, precum cea de burduf.
Nu se face baie martea
Martea nu ai voie sa speli deoarece aceasta munca amana norocul si bunastarea in casa. De asemenea, si imbaierea este privita cu ochi rai de cei care respecta traditiile dinaintea Postului Pastelui. Se spune ca cine se spala pe cap va avea parul carunt inainte de vreme.
Ce sa nu faci in Postul Pastelui
POSTUL PAȘTELUI: Ce alimente nu trebuie să-ți lipsească
Daca e miercuri, e dezlegare la peste
Pe langa lactate (singurele produse recomandate spre a fi consumate in aceasta saptamana), se da dezlegare la carnea de peste.
Joia se spala haine
Femeile au voie sa spele haine joia, cunoscuta si ca zi necurata. E musai sa fie albite camasile si hainele de culoare alba deoarece tin membrii casei feriti de orice primejdie. Tot joi se face o turta din malai, care se unge cu unt si branza si se asaza pe un musuroi de furnici ca aceste insecte sa nu faca pagube in timpul verii.
Vinerea se tine post si rugaciune
Vinerea este o zi de post si rugaciune in care e bine sa fie consumate ciorbe de legume sau preparate care nu contin carne.
Sambata se dau de pomana placinte
In Sambata Alba, gospodinele trebuie sa dea de pomana placinte pentru ca barbatii sa munceasca mai cu spor si sa nu riste accidentari la munca. In unele zone ale tarii, se duc placinte si lumanari la morminte pentru ca decedatii sa aiba ce manca in lumea de dincolo.
Duminica, ultima zi de mancare de origine animala
Duminica dinaintea inceperii Postului Pastelui este ultima zi din saptamana cand se mai poate manca branza si lapte. Tot in aceasta zi, nu se toarce pentru ca vor aparea viermi in fructe.