Inedit
Trebuie sa manance din ora in ora, altfel SE DESCOMPUNE. Parintii sunt DISPERATI!
Bucuria de a deveni parinti a fost umbrita dupa cateva zile pentru acest cuplu, cand a aflat ca bebelusul lor trebuie sa manance din ora in ora pentru a nu se descompune.
Doi parinti din Statele Unite sunt ingroziti de faptul ca fiul lor Owen sufera de o boala rara si trebuie sa manance din ora in ora, pentru a impiedica astfel organismul sa descompuna tesuturile musculare pentru a obtine energie.
Micutul a fost diagnosticat cu LCHAD la doar 7 zile dupa nastere, boala ce reprezinta un defect de metabolizare a acizilor grasi. Practic, boala impiedica organismul sa mai descompuna grasimile pentru a le transforma in energie.
Astfel, in momentul in care pacientul, cum este cazul lui Owen, are o capacitate mai mica de depozitare si ramane fara energie, corpul va incerca sa faca rost de ea din alta parte si va trece la descompunerea muschilor.
In acel moment apar ceea ce specialistii numesc „crizele metabolice”, iar acest fenomen duce de multe ori la probleme de respiratie, convulsie sau, si mai rau, coma si chiar deces.
Parintii lui Owen fac tot posibilul pentru a impiedica astfel de crize, motiv pentru care micutul a fost internat in ultimele 20 de luni de 12 ori si trebuie sa manance din ora in ora.
Kayla, mama lui Owen, a vorbit despre boala fiului sau pentru ABC News si a declarat: „Atunci cand luam doar micul dejun si sarim peste pranz, organismul nostru foloseste energia de la micul dejun, pentru a descompune astfel grasimile si a le transforma in energie. Pe de alta parte, organismul lui Owen nu poate sa faca asta si ii descompune muschii, lucru ce poate duce la probleme cu ficatul, rinichii sau inima.”
La un an si jumatate, micutul Owen a facut o operatie pentru a i se implanta o sonda gastrica, pe unde o formula medicala speciala este introdusa direct in stomac, pentru a-l hrani corespunzator.
Cazul lui Owen nu este singular, insa boala este una destul de rara. Chiar daca nu se cunoaste un numar exact de pacienti, estimarile arata ca LCHAD apare la 1 din 62.000 de nou-nascuti.
Sursa foto wkrn.com
tim
2015-11-22T14:12:41+02:00 at 2015-11-22T14:12:41+02:00
Inainte de a ajunge la nivelul gastric, lipidele isi pastreaza structura neschimbata.
La copiii mici este lipaza gastrica o enzima care descompune lipidele din lapte si din oua.
La nivelul duodenului, se petrec adevaratele transformari (cu ajutorul bilei si a sucului
pancreatic) si la nivelul intestinului subtire (cu ajutorul lipazelor intestinale).
Cred ca ar trebuie cautata compozitia chimica care se face la nivelul duodenului, bilei, sucului
pancreatic si la nivelul lipazelor intestinale , in comparatie cu compozitia chimica a unui pacient
sanatos, sau poate chiar normalitatea structurii anatomice a sistemului digestiv (dar banuiesc ca
structura anatomica s-a cercetat deja).
E doar o mica ipoteza.