Sanatate
Tu ce stii despre hrana vie?
Alimentatia umana permite utilizarea nerestrictiva a oricaror ingrediente cu conditia ca acestea sa nu fie otravitoare sau daunatoare corpului uman in cantitatile folosite uzual ca hrana. In mare, categoriile care alcatuiesc hrana umana sunt:
– produse animale directe – carnea
– produse animale indirecte – oua, lapte, miere si derivatele lor
– produse vegetale
– produse minerale
Aceleasi alimente, clasificate dupa efectul lor asupra organismului pe care il hranesc, au fost clasate conform conceptului de “hrana vie” in patru clase:
– alimente biogene (care dau viata): seminte incoltite, lastari, spirulina, alge
– alimente bioactive (care intretin viata): fructe, legume, oleaginoase proaspete
– alimente biostatice (care incetinesc viata): produse animale directe si indirecte, preparate termic.
– alimente biocide (care omoara viata): alimente care contin compusi chimici nocivi introdusi prin intermediul insecticidelor, ingrasamintelor si al conservantilor.
Primele doua clase constituie hrana vie, cu conditia sa fie preparate fara foc. Din punctul de vedere al temperaturii la care se prepara hrana, sunt folosite doua tehnologii:
– prepararea clasica. nerestrictiva a mancarii, folosind focul pentru fierbere, coacere, prajire, frigere sau inabusire
– preparare fara a folosi focul – hrana este preparata la temperaturi sub 40 grade Celsius, ceea ce asigura pastrarea puterii germinative a semintelor si pastrarea integrala avitaminelor, mineralelor si enzimelor.
In prezent exista o multitudine de preferinte alimentare datorate fie religiei, fie gustului, fie medicinei, fie tipului de preparare, sau asa mai departe. Simplificat, principalele tipuri de diete alimentare ar arata cam asa:
– cei care consuma atat produse animale cat si vegetale, indiferent de felul in care au fost preparate, au un regim nerestrictiv.
– cei care consuma produse animale (fara carne) si vegetale, indiferent de felul in care au fost preparate, sunt ovo-lacto-vegetarieni.
– cei care consuma oua si produse vegetale, indiferent de felul in care au fost preparate, sunt ovo-vegetarieni.
– cei care consuma lapte si produse vegetale, indiferent de felul in care au fost preparate, sunt lacto-vegetarieni.
– cei care consuma doar produse vegetale, indiferent de felul in care au fost preparate, sunt vegani.
– cei care consuma doar produse vegetale, preparate doar la rece, fara foc, sunt vegani cu hrana vie.
– cei care consuma produse animale (fara carne) si produse vegetale, preparate doar la rece, fara foc, sunt cei care consuma hrana vie.
Conceptul de “hrana vie” nu este numai tehnologia propriu-zisa, ci si un concept bazat pe teorii nutritioniste, notiuni de filosofie, credinta animista, religie crestina, religie budista, folosind si idei care de foarte multe ori sunt triunchiate sau prost intelese de oameni.
In prezent “hrana vie” este un termen folosit pentru mancare vegetariana, preparata fara foc, regim de cruditati vegetale, dieta naturista.