Sanatate
Uite care este al doilea creier al omului
Ţi-ai imaginat vreodată că al doilea creier al omului este sistemul digestiv? Oricât de simplu ar părea, digestia şi absorbţia nutrienţilor din alimente este un proces extrem de complex.
CITEŞTE ŞI: CUM SCHIMBĂ FACEBOOK MODUL ÎN CARE FUNCŢIONEAZĂ CREIERUL
Ştiai că îndată ce te gândeşti la mâncare, de cum o vezi, o miroşi şi o guşti, tractul digestiv începe să pregătească sucurile gastrice adecvate pentru a se ocupa de masa respectivă? Astfel, corpul nostru produce 10 litri de sucuri gastrice în fiecare zi. Cum se întâmplă toate acestea?
Mai întâi, ochii tăi recunosc ce este comestibil şi atrăgător. Totuşi, nasul este şi mai puternic. Mirosul implică literalmente inhalarea unor particule minuscule de mâncare. Dacă o mâncare s-a stricat, este posibil să nu arate neapărat urât, dar cu siguranţă va mirosi urât. Iată de ce nici un animal nu mănâncă nimic înainte de a mirosi întâi.
După ce mâncarea intră în gură, natura alimentului respectiv este analizată, fapt care declanşează producerea şi eliberarea mai multor tipuri de enzime. La acest proces contribuie mirosirea şi mestecarea mâncării. Uneori oamenii fac indigestie pur şi simplu deoarece înfulecă mâncarea fără a o mesteca.
Aşadar, cu cât mesteci mai mult, cu atât mai bine pregăteşti mâncarea, predigerând-o, şi cu atât mai puţin va avea de lucru sistemul tău digestiv. Astfel, mestecatul descompune mâncarea în bucăţele mai mici, mărind suprafaţa alimentelor şi permiţând sucurilor gastrice să îşi facă treaba mai uşor.
Savanţii au descoperit că în tractul digestiv există o intensă activitate a neurotransmiţătorilor şi hormonilor. Pe deasupra, în intestine există mai multe celule imunitare decât în restul corpului. Neurotransmiţătorii, hormonii şi celulele sunt substanţele chimice de comunicare ale sistemului neuroendocrin şi imun sau, pe scurt, inteligenţa corpului. Este o reţea extrem de complexă, care ne îngăduie să reacţionăm întotdeauna în mod adecvat la mediul aflat în continuă schimbare, un al doilea creier.