Sanatate
Uite ce alimente te ajută să te laşi de fumat
Dacă îţi doreşti cu adevărat să te laşi de fumat trebuie să introduci în dieta ta zilnică anumite alimente care te vor face să renunţi la nicotină într-un mod cât se poate de natural.
În cadrul universităţii Duke cercetătorii au realizat un studiu conform căruia fumătorii care consumă un pahar de lapte înainte de a-şi aprinde o ţigară sunt dezgustaţi de gustul acesteia. Participantii la studiu au declarat că tutunul avea un gust foarte amar după consumarea laptelui. Laptele are o valoare nutritivă foarte mare, oferindu-i organismului tău multe vitamine şi nutrienţi necesari pentru o bună funcţionare.
Consumul de portocale şi, în special sucul natural de portocale, ajută în restabilirea cantităţii de vitamina C din organism. Atunci când fumezi, surplusul de vitamina C din corp este foarte repede epuizat, iar imunitatea ta are de suferit. Este dovedit ştiinţific faptul că un consum de vitamina C duce la scăderea apetitului pentru fumat. Ţelina, castravetele, morcovul şi dovlecelul reduc şi ele dependenţa de nicotină. Consuma cu precădere aceste legume dacă vrei să te laşi de fumat.
Este ştiut de multă lume că ginsengul ajută la pierderea în greutate, însă puţini sunt cei care ştiu că această plantă chinezească poate fi folosită şi drept remediu împotriva tutunului. Ginsengul are capacitatea de a bloca eliberarea dopaminei din creier după fumat, aşadar actul de a fuma nu îţi va mai crea plăcere sau dependenţă.
Este foarte important să ţii minte că există şi o serie de alimente care îţi vor spori pofta de fumat, spre exemplu fructele şi legumele dulci sau alimentele care conţin glucoză stimulează anumite zone din creier asociate cu plăcerea, ce te vor face să-ţi aprinzi mult mai repede o ţigară.
CITEŞTE ŞI: AFLĂ CÂT LA SUTĂ DIN DECESELE DIN ROMÂNIA SUNT CAUZATE DE FUMAT
Agenţia Naţională Antidrog informează că din 6 milioane dintre decesele cauzate de fumat, 5 milioane sunt fumători și foști fumători, și numai în România 15% dintre decese sunt cauzate de fumat. Pentru o analiză şi mai exactă, 24% sunt bărbați și 6% sunt femei.
Mortalitatea prin cancer pulmonar, este o boală despre care 98,3% dintre adulții români știu că este provocată de fumat, şi cu toate acestea în ultimii 25 de ani numărul celor care mor din cauza acestei afecţiuni s-a triplat.
Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt debutul timpuriu al consumului de tutun, absența unor legături familiale de tip emoțional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini și comportamente familiale permisive față de consumul de tutun.
Specialiștii sunt de părere că expunerea femeilor însărcinate la fumul de țigară determină o greutate scăzută a copilului la naștere.
Principalele efecte ale consumului de tutun sunt mărirea riscului de cancer pulmonar și de boli cardio-vasculare. Fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire şi mortalitate din întreaga lume, fiind ştiut că speranţa de viaţa a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică, iar aceasta depinde dacă se îmbolnăveşte sau nu din cauza fumatului.
În prezent, dintre oamenii care au fumat la un moment dat orice formă de tutun, aproape unul din zece se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Unul din șase oameni care fumează mai mult de 5 ţigări în timpul zilei, se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Pentru comparație, în cazul nefumătorilor, doar unul din 75 oameni se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.