Stil de viata
Un brutar iti spune cum alegi o paine buna daca esti atent la 5 lucruri
Cum alegi o paine buna? La ce trebuie sa fii atenta atunci cand iesi la cumparaturi? Un brutar din Madrid lamureste una dintre cele mai mari dileme ale gospodinelor.
Moncho Lopez conduce brutaria Levadura Madre din capitala Spaniei si ne ghideaza in alegerea painii perfecte.
1. PAINEA TREBUIE SA FIE GREA
CUM ALEGI O PAINE BUNA. Painea grea poate fi o problema la digerare, insa Lopez spune contrariul. „Cu cat cantareste mai mult in mana, cu atat cantareste mai putin in stomac”, spune brutarul. Daca alegi o paine usoara ca o pana, vei avea o surpriza neplacuta la digerare deoarece nu te hraneste consistent si o combini cu alimente nesanatoase.
2. COAJA TREBUIE SA FIE TARE, IAR PARTEA INFERIOARA A PAINII TREBUIE SA FIE PLATA
O paine buna se produce intr-un cuptor de piatra si are coaja tare si consistenta. Daca painea arata ca si cum ar fi fost coapta pe un gratar, s-a facut intr-un cuptor cu ventilatie, iar calitatea ei este mai slaba caci e facuta pentru productie industriala. Painea facuta intr-un cuptor de piatra e mai usor de digerat.
Carmen Bruma iti spune cum sa mananci paine fara sa te ingrasi!
HUFF.RO: Si… daca tot vorbim de paine ideala, iata secretele unui mic dejun sanatos si consistent!
3. MIEZUL TREBUIE SA ARATE PRECUM CASCAVALUL DIN „TOM SI JERRY”
Miezul painii trebuie sa aiba gauri mari si neregulate. Cand painea este produsa intr-un cuptor industrial, caldura se distribuie omogen, iar bulele de aer din interior dau de gol calitatea painii.
4. FORMA PAINII NU TREBUIE SA FIE PERFECTA
CUM ALEGI O PAINE BUNA. Painea trebuie sa fie „deformata”. „Industria painii face fotocopii, artizanii fac frati”, explica Moncho Lopez. Daca brutaria de la care cumperi iti ofera paine care arata de fiecare data diferit, e un semnal bun: painea nu se face cu masinarii.
In imagine: Moncho Lopez, brutarul care ne invata cum sa alegem o paine buna
5. TREBUIE SA MIROASA A PAINE
Painea trebuie sa aiba un miros puternic. Painea care nu miroase nu a avut suficient timp la dispozitie pentru dezvoltarea acizilor organici responsabili de mirosul caracteristic. „Sa uitam de tipica fraza care spune ca painea nu trebuie sa miroase a nimic. E o minciuna bucatareasca”, inchide Lopez.
Asadar, o paine buna nu se face pe banda rulanta, ci la cuptor de piatra, trebuie sa cantareasca ceva si sa aiba bule de aer mari. Tu cum iti alegi painea cand mergi la cumparaturi?
Sursa foto: Shutterstock