Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Un psihiatru a emis o teorie SOCANTA: „Cinci mii de oameni au fost direct afectati de tragedia de la Colectiv”

Potrivit unui calcul, cinci mii de oameni au fost direct afectati, fizic sau emotional, de incendiul din clubul Colectiv.

Calculul ii apartine psihiatrului Gabriel Diaconu, invitat la Digi24, unde a detaliat prin ce sunt nevoiti sa treaca toti cei care au luat parte la tragedia Colectiv.

Acesta a explicat ca din primul rand al aceastei drame fac parte nu doar victimele si familiile lor, dar si martorii, pompierii, medicii si asistentele care au intervenit la locul tragediei. Cei care au nevoie de ajutor pot sa sune la 021-9647.

„Exista oameni care au fost expusi in mod direct la asta, dupa care exista familiile lor, dupa care familia largita, dupa care alti oameni, de la fata locului, SMURD, ambulanta, medici. Am facut un calcul, cam cati oameni sunt in perimetrul 0 al dezastrului: 5.000. Avem 5.000 de oameni care in mod direct o o legatura cu Colectiv – si este o ironie ca acel club se numeste Colectiv – dar iti explica ce s-a intamplat dupa aceea”, a spus laDigi24 Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

CITESTE SI: BILANTUL MORTILOR COLECTIV. Sunt oficial 50 de morti

CITESTE SI: Medicii avertizeaza: „Cei care au scapat cu bine din Colectiv trebuie neaparat sa isi faca analize!”

Psihiatrul a explicat ce se intampla in psihicul si in creierul unui om atunci cand trece printr-o astfel de trauma. Pe scurt, se dezechilibreaza sistemul de coerenta al unei minti. Astfel, pot aparea amintiri intruzive, ce pot fi declansate de anumite senzatii, mirosuri, flashback-uri etc, dar poate aparea si frica de frica, atacul de panica.

„Trauma este ca atunci cand te loveste o ghiulea…te rupi, te rupi in ceea ce inseamna sistem de coerenta a unei minti. Este ceea ce le spun pacientilor ca este software-ul pe care creierul il foloseste, ca atunci cand te duci noaptea la baie fara sa fie nevoie sa aprinzi lumina, cumva te descurci. Asta e sentimentul de coerenta. Trauma, cand se descarca, distruge acest sistem, initial, dar este un sistem elastic si recuperabil, iar treaba colegilor mei este sa restabileasca acele caramizi de baza pe care se construieste acel sentiment de coerenta”, a explicat psihiatrul.

Citeste continuarea pe fresh24.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top