Sanatate
Utilizări nebănuite ale uleiurilor vegetale
Uleiul de măsline – Acesta şi-a câştigat renumele de „aur lichid“ înca din cele mai vechi timpuri, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce omului.
1. Te scapă de constipaţie – ia 2 linguriţe de ulei dimineaţa, până la ameliorarea simptomelor. Dacă nu suporţi gustul, poţi combina uleiul cu puţin suc de lămâie. Dacă problema persistă de ceva vreme, ia o linguriţă de ulei şi una de apă caldă.
2. Amelioreză durerile reumatice – uleiul de măsline mai este cunoscut şi pentru proprietăţile analgezice. Aplică aşadar în locul dureros 2 linguri de ulei încălzit şi masează până se absoabe în piele. Repetă procedeul de 2-3 ori pe zi şi vei vedea o ameliorare a simptomelor.
3. Ajută la eliminarea calculilor biliari – Ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte o lingură de ulei de măsline amestecată cu puţin de suc de lămâie.
Uleiul de floarea-soarelui – Este o sursă importantă de vitamina E şi A, oferind protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. In acelaşi timp întăreşte sistemul imunitar şi ajută la creşterea oaselor.
1. Luptă împotriva ulcerului stomacal – pune într-un vas 1 litru de ulei de floarea-soarelui, 1 kilogram de lămâi cu tot cu coajă (fără sâmburi) şi 1 kilogram de miere şi lasă la macerat 10 zile într-un loc întunecos. Ia apoi câte 3 linguri pe zi, înainte de mesele principale, timp de 3 săptămâni.
2. Ajută în lupta contra colesterolului „rău“ – este indicat să iei dimineaţa după trezire şi seara înainte de culcare 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, presat la rece, timp de o lună.
3. Fără constipaţie – uleiul de floarea-soarelui mai e recunoscut şi pentru efectul laxativ. Dacă ai astfel de probleme, este indicat să iei dimineaţa, înainte de micul dejun, 1-3 linguri de ulei, la care adaugi 10 picături de suc de lămâie.
Ulei de cocos – Nu este doar un ingredient esenţial pentru îngrijirea pielii ori a părului, ci şi un bun ajutor pentru tratarea mai multor afecţiuni.
1. Adio colesterol „rău“ – dacă vrei să scapi de acesta, ia în fiecare dimineaţă 2-3 linguri de ulei pe stomacul gol, timp de 30 de zile.
2. Boli de inimă – conţinutul ridicat de acid lauric şi de vitamine ajută la ameliorarea simptomelor cardiacilor, aşa că este indicat să consumi în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, câte 15 ml de ulei.
3. Probleme intestinale – grăsimile saturate din uleiul de cocos au efect antibacterian, iar asta ajută la îmbunătăţirea digestiei. Drept urmare, ia câte 2 linguriţe de ulei pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
BONUS: 5 motive pentru care poti sa ai stomacul umflat
Stomacul umflat ascunde o serie de probleme de sanatate si nu este neaparat un indicator al riscului de a deveni obez. Burtica aparea de la o serie de lucruri pe care le faci gresit ori de afectiuni pe care nu le iei deloc in calcul.
Cauzele umflarii stomacului sunt diverse. Iata-le pe 5 dintre cele mai frecvente:
1. Stresul cronic. Iti vine greu sa crezi sau nu, insa balonarea poate fi cauzata si de stres. Stresul pune in dificultate buna functionare a sistemului digestiv. Alimentele nu sunt digerate cum trebuie, iar alimentele acide pot crea probleme serioase. Cel mai indicat lucru este sa te inconjori de persoane care sa nu iti creeze stari negative. Nu iti mai faci griji excesive pentru anumite probleme, iar atunci cand te simti stresat, ar fi bine sa bei ceai pentru relaxare.
2. Mananci prea repede. Atunci cand iei masa, indiferent ca e vorba de o gustare in pauza de masa de la munca sau de micul dejun, trebuie sa mesteci bucati mici si lent. Nu te napusti asupra farfuriei pentru ca nu fuge niciunde. Mancatul in graba creeaza probleme de digestie, iar efectul imediat este balonarea.
3. Mananci prea multe paste fainoase. Pastele fainoase ingrasa, insa, in anumite cazuri, poate produce doar o simpla balonare. Consuma mai putine alimente care contin carbohidrati, precum painea sau macaroanele si alege fructele si legumele atunci cand ai pofta de ceva bun si satios.
4. Nu consumi fibre. Intre balonare si constipatie exista o legatura puternica si asta din cauza absentei fibrelor in stilul tau alimentar. Stai departe de painea alba sau incearca sa reduci consumul acestora. Opteaza pentru cereale integrale.
5. Nu te hidratezi suficient. Consumul excesiv de cafea sau alcool este nesanatos pentru sistemul digestiv. Poti sa faci burta daca esti deshidratat deoarece corpul tau, nemaiavand suficienta apa, va folosi lichidele prezente in tesuturile sale. Rezultatul acestei actiuni este umflarea burtii cu aer.
Sursa foto: ghanalive.tv