Connect with us

Revistateo.ro

Viața Sfântului Apostol Andrei

Stiri

Viața Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost propovăduitorul Evangheliei în zona Dobrogei (Scythia Minor). Noi îl sărbătorim în fiecare an la data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul pescarilor și al marinarilor. Totodată el este patronul Scoției, al României, al Spaniei, al Rusiei și al Greciei.

El era fratele lui Simon Petru și unul dintre cei mai iubiți apostoli ai Lui Iisus Hristos.Sfântul Andrei a fost la început ucenicul lui Ioan Botezătorul, iar după botezul Lui Iisus, el l-a chemat după sine pe fratele său Petru și împreună L-au urmat pe Domnul. Conform Evangheliei după Matei, aceștia au devenit apostoli mai târziu: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a vazut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20 și Marcu 1, 16-18).

Sfântul Apostol Andrei este amintit în Evanghelie de două ori: la înmulțirea pâinilor și a peștilor, când Îl înștiințează pe Iisus că în acle loc se află un băiat care are „5 pâini de orz și doi pești” (Ioan 6, 8-9) și a doua oară după învierea lui Lazăr, când Îl înștiințează că niște greci sosiți la Ierusalim de Paștele Iudaic vor dă Îl vadă.

După Înviere și Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au rămas printre oameni pentru a propovădui Evanghelia. Ei au decis în cadrul Sinodului Apostolic din jurul anului 50 d.Hr. unde va merge fiecare. Astfel, Sfântul Andrei a ajuns în Dobrogea pentru a învăța oamenii despre biserica Lui Hristos. Până să ajungă aici, el a mai predicat alături de fratele său Petru în Asia Mică și în peninsula balcanică, pe teritoriul Truciei de astăzi. Spre sfârșitul vieții, Sfântul Andrei s-a retras în Grecia, unde a și murit ca martir. Deși nu există dovezi în acest sens, se spune că el a fost răstignit pe o cruce în formă de X.

În jurul anului 350, fiul lui Constantin cel Mare a adus moaștele Sfântului Andrei la Constantinopol, unde s-au păstrat în întregime până în 850. Atunci împăratul bizantin Vasile Macedoneanul le-a inapoiat locuitorilor din Patras capul sfântului. Astăzi, părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei se află în diferite biserici din întreaga lume. În țara noastră, ele există în: Pestera Sfantului Andrei (situata la 59 km de Constanta), biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Targul Neamt, catedrala arhiepiscopala din Galati, biserica „Sfantul Apostol Andrei” din Oradea, manastirile Neamt, Secu, Hurezi, catedrala episcopala din Giurgiu si la Paraclisul cu hramurile „Invierea Domnului”, „Icoana Maicii Domnului – Prodromita” si „Sfantul Ioan Gura de Aur” din apropierea santierului Catedralei Mantuirii Neamului.

La noi în țară, există numeroase tradiții și obiceiuri în ziua de Sfântul Andrei, pe care oamenii le-au păstrat de-a lungul timpului și de care țin cont și astăzi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top