Articole
Vinete la borcan, mai bune ca cele congelate. Țin perfect peste iarnă
Salata de vinete este una dintre cele mai bune salate pe care le poți consuma în orice anotimp. Cu maioneză sau fără și puțină ceapă, salata de vinete se regăsește adesea pe masa multor români. Iată cum poți prepara vinetele la borcan pentru iarnă. Sunt mult mai gustoase decât vinetele congelate și le poți pregăti imediat.
Vinetele se țin perfect peste iarnă și în borcan, într-un loc întunecos.
Ingrediente pentru Vinete la borcan pentru iarnă
5 kg vinete, 1 lingură sare mare, 4 linguri ulei de floarea soarelui, calitativ.
Mod de preparare Vinete la borcan pentru iarnă
Se coc vinetele pe flacără, grătar, sau la cuptor, după cum obișnuiește fiecare. Se aleg vinete potrivite ca mărime, pentru a nu avea multe semințe și pentru a fi amare. De asemenea, trebuie să ții cont la piață să alegi vinetele care sunt lucioase și fără urme de lovituri. Altfel, se poate ca o singură vânătă să strice gustul celorlalte, iar preparatul să nu mai fie bun.
Citește și: Rețetă de zacuscă de vinete și ardei, cu o vechime de peste 100 de ani
Se așază, apoi, într-o tavă, se presară peste ele și se acoperă cu o folie alimentară, sau cu o altă tavă și se lasă așa preț de 15 minute, după care se curăță rapid sub jet de apă rece.
Citește și: Așa se coc vinetele pentru a nu se înnegri. Secretul bucătarilor
Se lasă apoi vinetele curățate într-o sită, pentru a se scurge foarte bine de toată zeama.
Se spală bine borcanele în care urmează să se pună vinetele. Se sterilizează în cuptorul încins pentru 10 minute.
Se umplu borcanele cu vinete, presându-le bine cu o spatulă, pentru a nu se crea goluri de aer. Se procedează astfel cu fiecare borcan, ținându-se cont că vinetele trebuie puse doar până la filet în borcan. Se adaugă la fiecare borcan câte o lingură de ulei peste vinete. Astfel, uleiul va reuși peste iarnă să păstreze vinetele proaspete. Se înfiletează bine capacele, apoi se pun borcanele la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade Celsius.
După cele 10 minute, se stinge focul și se lasă borcanele în cuptor ca să se răcească, apoi se mută în cămară sau într-un dulap, la loc întunecos. În funcție de câte borcane vreți să pui peste iarnă, se pot folosi mai multe vinete.