Stiri
Vreţi să vă trataţi în străinătate? Grijă mare la costuri!
Vasile Ciurchea spune că tot mai mulţi români aleg să meargă în străinătate pentru tratarea unor afecţiuni, chiar dacă multe dintre ele pot fi rezolvate şi în România, pentru mai puţini bani.
„Vorbimd despre sistemele sanitare din alte ţări. Ne uităm la ceilalţi şi spunem: sistemul din Franţa este cel mai bun. Dar dacă îi întrebi pe francezi şi ei au foarte multe nemulţumiri. Ne uităm în Germania: sistemul nemţesc este foarte bun. Este adevărat că Legea asigurărilor a fost luată după sistemul german – dar am făcut-o noi româneşte, şi atunci e adevărat că nu mai seamănă -, dar şi ei au nemulţumiri. Se duce lumea la Viena, la AKH, ca la Mecca, dar şi acolo sunt limite. Şi de acolo se întorc pacienţi nemulţumiţi, dar cu costuri foarte mari”, a spus preşedintele CNAS.
CITEŞTE ŞI: Premieră medicală în România
Acesta atrage atenţia şi asupra birocraţiei, astfel că un pacient ar trebui să se informeze foarte bine atunci când decide să ceară tratament în afara ţării.
„Noi, Casa de Asigurări, decontăm casei de acolo, nu decontăm pacientului, nu decontăm medicului, nu decontăm clinicii, decontăm casei din ţara respectivă. Şi decontăm atât cât spitalul are prevăzut în contractul cu casa. Dacă din 100 la sută din preţ spitalul respectiv are contract cu casa 80 la sută, noi decontăm 80 la sută, restul este pe banii pacientului. Pacientul, neştiind de la început, rămâne extrem de surprins şi, mai grav, în imposibilitatea de a completa acea sumă, şi încep tot felul de discuţii, cereri. Dar sunt anumite lucruri pe care nu le putem face pentru că nu ne lasă legea”, a continuat Vasile Ciurchea.
Mai mult, şeful CNAS a spus că există anumite directive care spun că un pacient ar trebui despăgubit pentru tratamentul din afară doar în condiţiile în care acesta nu poate fi tratat în ţara de origine şi alege să meargă într-un spital din cadrul Uniunii Europene. CNAS ajunge să plătească în jur de 70 milioane de euro în fiecare an pentru tratamentele din străinătate ale pacienţilor români. În plus, Ciurchea afirmă că tot medicii din România ar oferi un tratament mai bun şi o atenţie mai mare pacienţilor, în ciuda părerii negative a populaţiei asupra sistemului medical românesc.
„Niciunde în afară nu stă medicul până la 3.00 – 4.00 – 5.00 după-masă să consulte toţi bolnavii de la uşă. Acolo există program, la 13.00 s-a încheiat programul, medicul a plecat, nu interesează pe nimeni că mai sunt încă cinci bolnavi. E adevărat că la ei totul funcţionează pe bază de programări, la noi Doamne fereşte să programezi un bolnav peste trei săptămâni – o lună la un CT, la un RMN”, a mai declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.